Tech nieuws

Welke verschillende types verf zijn er?

0

Een redelijk eenvoudige manier om je interieur een oppepper te geven, of een (nieuw) huis eigen te maken, is door het te verven. Een gekleurde muur in plaats van standaard wit maakt al een wereld van verschil en is zo gedaan. Daarnaast is verven onderdeel van het onderhoud van een woning en moet het dus zo nu en dan ook gewoon gebeuren.

Ben je zover dat je verf uit gaat zoeken, dan zul je al snel zien dat de keuze eindeloos lijkt te zijn. Waar moet je beginnen en welke verf kies je waarvoor? Wij zetten de verschillende types kort voor je op een rij.

Muurverf

De naam verraadt het al: dit is de verf waarmee je muren onder handen neemt. Deze verf wordt ook vaak latex genoemd (daar komt het werkwoord texen ook van: latex op de muur smeren). Muurverf is overigens niet alleen geschikt voor muren, je kunt hier ook perfect plafonds mee schilderen. Murverf is vaak mat, al kun je dit ook in zijdeglans krijgen, of met een metallic finish.

Betonverf

Ook hier geeft de naam al weg waar je deze verf voor gebruikt: om betonnen oppervlakten te verven. Dit kan zowel binnen als buiten zijn. Als je betonverf gebruikt om een vloer te schilderen, is een juiste werkwijze én afwerking met een topcoat onmisbaar, zo heb je het langste plezier van je werk.

‘Gewone’ verf of lak

Verf waarmee je vooral houtwerk zoals deuren en kozijnen schildert, binnen en buiten, noemen we vaak gewoon verf of lak. Je kunt het ook houtverf noemen, maar dat zegt bijna niemand. Deze verf gebruik je ook voor meubels bijvoorbeeld.

In gewone verf is er een duidelijk onderscheid tussen binnenverf en buitenverf. Buitenverf kun je ook binnen gebruiken, maar bevat meer schadelijke stoffen, terwijl binnenverf vaak op waterbasis is (en daarmee dus ongeschikt voor buiten). Je kunt kiezen uit verschillende afwerkingen, van (ultra) mat tot hoogglans.

Een variant van houtverf is beits. Deze is doorzichtig(er) en beidt bescherming aan hout zonder het houteffect te verliezen.

Krijtverf

Krijtverf is een verf met een ultramatte finish, die krijtachtig aandoet (vandaar de naam). De verf is vaak ook stroperiger om aan te brengen waardoor deze niet zo glad uitsmeert. Krijtverf wordt gebruikt om bijvoorbeeld meubels een vintage uiterlijk te geven, maar je kunt er ook daadwerkelijk een ‘schoolbord’ mee op een oppervlakte (zoals een muur of deur) mee creëren.

Krijtverf is in verschillende kleuren te krijgen en kan gecombineerd worden met een was om een extra vintage uiterlijk te maken.

Speciale verven

Voor vrijwel elke klus is er bovendien nog wel een speciale verf te vinden. Vaak is die afhankelijk van de ondergrond of toepassing, zoals de namen meestal verraden:

  • metaalverf;
  • radiatorverf (die tegen hogere temperaturen kan);
  • trapverf (extra stootvast en stroef zodat je niet uitglijdt);
  • tegelverf;
  • keukenkastenverf;
  • kunststofverf;
  • vloerverf;
  • etc. etc.

Daarnaast is er ook grondverf en primer, ook afhankelijk van de ondergrond. Hiermee zorg je voor een extra goede hechting en dekking van de uiteindelijke verflagen, het voorkomt onder andere dat de verf gemakkelijk gaat bladderen. Al is het daarvoor ook belangrijk om goed te schuren en het oppervlakte vetvrij te maken, voordat je begint.

Speeddaten: zo maak je een denderende indruk

Vorig article

Van Scart naar VGA of andersom, wat heb je nodig en hoe pak je het aan?

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Tech nieuws