Tech nieuws

Van Scart naar VGA of andersom, wat heb je nodig en hoe pak je het aan?

0

Vroeger was het merendeel van de televisies voorzien van een Scart aansluiting. Doordat ook dvd-spelers en spelcomputers over zo’n aansluiting beschikten, was het mogelijk om de apparaten met elkaar te verbinden middels een Scart kabel. Heb je een spelcomputer of dvd-speler met een Scart ingang en wil je deze aansluiten op een computerscherm? Dan kom je van een koude kermis thuis. Computerschermen beschikken namelijk niet over een Scart ingang, maar over een VGA ingang. Toch is het niet onmogelijk om een Scart kabel op een VGA ingang aan te sluiten. Wij vertellen je in deze tekst wat je hiervoor nodig hebt en hoe je dit aanpakt.

Verschil Scart en VGA
Voordat we kijken naar manieren om een apparaat met Scart ingang met een apparaat met VGA ingang te verbinden, moet je eerst weten wat het verschil is. VGA kabels worden voornamelijk gebruikt om een vaste computer met een monitor te verbinden. De uiteindes van deze kabel zijn voorzien van een stekker met een rechthoekige vorm. Het deel dat uitsteekt bevat een aantal kleine pinnetjes. Naast de stekker bevinden zich twee schroefjes. Als je de kabel in een VGA poort steekt, kun je hem hiermee vastdraaien.

Waar een VGA kabel uitsluitend een analoog videosignaal doorgeeft, wordt er via een Scart kabel zowel beeld als geluid verstuurd. De uiteindes van deze kabel zijn een stuk dikker dan die van een VGA kabel. Ieder uiteinde bestaat uit een groot rechthoekig blok met daarin een aantal pinnetjes. Deze pinnetjes zijn verantwoordelijk voor het versturen van de audio- en videosignalen. Scart kabels kunnen alleen stereogeluid aan, waardoor ze niet geschikt zijn voor bijvoorbeeld Dolby Digital.

Koop een verloopkabel
Wil je een spelcomputer met Scart kabel aansluiten op een monitor met VGA ingang? Dan kun je het beste een verloopkabel Scart naar VGA kopen. Het ene uiteinde van deze kabel heeft een VGA stekker, terwijl het andere uiteinde juist een Scart stekker heeft. Het mooie hieraan is dat je apparaten met verschillende aansluiting toch met elkaar kunt verbinden. Wil je juist een VGA kabel op een apparaat met Scart ingang aansluiten? Dan biedt een VGA naar Scart uitkomst.

Naast een verloopkabel kun je overigens ook een adapter gebruiken. Aan beide kanten van deze adapter kun je een stekker steken. De ene kant is bedoeld voor een VGA kabel en de andere kant voor een Scart kabel. Een verloopkabel is in dat geval overbodig, want je kunt gewoon de originele kabels van de twee apparaten gebruiken. De adapter zorgt er namelijk voor dat het signaal op de juiste manier wordt omgezet.

Hoe pak je het aan?
Heb je een verloopkabel gekocht? Dan hoef je deze alleen maar aan te sluiten op de betreffende apparaten. Het grootste uiteinde van de kabel steek je in de Scart ingang van het ene apparaat. Steek de stekker altijd voorzichtig in de opening, want de pinnetjes mogen niet beschadigen. Gebeurt dit wel? Dan kan dit gevolgen hebben voor de kwaliteit van het beeld en/of geluid dat verzonden wordt via de verloopkabel. De kleinste stekker is bedoeld voor de VGA monitor. Vergeet niet om de schroefjes aan te draaien nadat je de stekker in de monitor hebt gestoken. Op deze manier voorkom je dat de kabel uit zichzelf uit het apparaat valt. Als je een adapter gebruikt, geldt hetzelfde als bij een verloopkabel. Steek de stekkers altijd zorgvuldig in de adapter en check altijd of ze er goed in zitten.

Welke verschillende types verf zijn er?

Vorig article

Waar moet je op letten bij het kiezen van een dimmer?

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Tech nieuws