Tech nieuws

Houtbewerken: een hipsterhobby of here to stay?

0

Houtbewerken is natuurlijk van alle tijden. Met hout kan je van alles in elkaar zetten en eeuwen lang is dat ook de manier van doen geweest. Hedendaags hoeven we niet per se meer hout te bewerken, maar doen we het meer vanuit een hobby, of zal deze trend voorlopig nog even bij ons blijven?

Wat is houtbewerken?

Houtbewerken, de naam geeft het ambacht natuurlijk al wel een beetje prijs, maar het kan natuurlijk op heel veel verschillende manieren. Het houtbewerken zoals we dat vroeger deden zit er op sommige plaatsen niet meer in, maar in landen zoals bijvoorbeeld Japan en China is het houtbewerken een zeer gerespecteerd ambacht. Daar is het zelfs zo serieus, dat de tradities van het handwerk wettelijk beschermd worden door de overheid. Dat zou je je hier niet kunnen voorstellen.

Toch is houtbewerking an sich een speciaal vak. Een goede houtbewerker kan zonder weinig moeite te leveren een stuk hout in elke gewenste vorm krijgen. Dat is eigenlijk best een prestatie. Elke soort boom heeft natuurlijk zijn eigen hout en als bewerker moet je wel met dat specifieke stuk hout kunnen omgaan. Sommige soorten buigen veel sneller dan andere of kunnen minder goed tegen water dan andere soorten. Daar moet allemaal rekening mee gehouden worden.

Wat heb je ervoor nodig?

Om zelf aan de slag te kunnen met houtbewerken heb je een aantal dingen nodig. Ten eerste, natuurlijk het juiste stuk hout. Daarvoor kan je het beste naar een houtspeciaalzaak. Deze planken zijn vaak beter voor houtbewerking dan wanneer je planken gaat halen bij een bouwmarkt. Daarnaast kan je ook dikkere stukken hout krijgen bij een speciaalzaak. Mocht je bijvoorbeeld zelf een bijzondere kruk willen maken.

Gereedschap

Dan voor de tools die je nodig hebt. Natuurlijk kan je niet gaat houtbewerken als je niet de juiste materialen in huis hebt. Begin je pas net met houtbewerken? Ga dan vooral te raden bij de houtspeciaalzaak. Het stuk hout dat je hebt uitgekozen moet natuurlijk wel naar jouw wensen vormen. Vraag daarom naar het stuk hout en hoe je dit het beste kan aanpakken. Heb je de juiste tools in huis voor dat stuk hout? Top, dan kan je gelijk beginnen.

Het is sowieso handig om bepaald gereedschap in huis te hebben. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen krachtgereedschap en handgereedschap. Het krachtgereedschap is logischerwijs voor de grove veranderingen. Daaronder valt alles wat elektrisch is of via een perslucht aangedreven is. Handgereedschap is voor alle kleine aanpassingen die je liever handmatig wil uitvoeren. Dit kunnen bijvoorbeeld verschillende maten gutsen zijn of een bokschaaf.

Wat nog meer niet kan missen als je gaat houtbewerken is een goede werkbank. Hartstikke leuk dat je iets wil gaan uitkerven in je appartementje op 3 hoog, maar echt houtbewerken doe je natuurlijk op een stevige werkbank. Daarmee kan je het stuk hout waar je mee bezig bent goed stevig vastzetten en er alles aan doen wat je wil.

Wat kan je er allemaal mee doen?

Zo kan je met houtbewerken bijvoorbeeld decoraties voor in huis maken. Denk aan kunstwerken, accessoires of zelfs houten kerstbomen voor tijdens de feestdagen. Je kan hout bewerken op allerlei manieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan houten stukken die je kan laten terugkomen in je eigen interieur. Krukjes of nachtkastjes, een stoere en robuuste eettafel. Of zelfs in de fundering van het huis zelf. Denk aan houten kozijnen, houten balken in het huis of een houten bar in de keuken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Toch kan je het ook klein houden en houtbewerking als een ontspannende hobby zien. Ben je er een beetje goed in geworden? Kan je bijvoorbeeld kleine cadeautjes zelf van hout maken en een gepersonaliseerd cadeau geven. Hartstikke leuk toch!

Meer dan een hobby

In Nederland en ook in andere landen over de wereld wordt er weer meer hout bewerkt. Misschien komt dat omdat we weer tijd hebben om hobby’s goed te onderhouden. Zoals vele andere hipsters heb jij misschien ook wel een moestuintje gekweekt, een hele tijd vegan gegeten of zelf thuis vegan gebakt, heb je een baristacursus gevolgd of ben je enthousiast aan de yoga geslagen. Houtbewerking lijkt heel goed in ditzelfde rijtje te passen.

Natuurlijk weet je nooit of een trend blijft hangen totdat je dit na een langere tijd kan bekijken. Toch ziet het er aardig goed uit voor het houtbewerken. Hout komt namelijk in steeds meer andere trends opduiken. De hipsters van nu zijn ook het meest bezig met het milieu en het klimaat. Hout is en blijft een natuurproduct, waar je veel mee kan. Zelfs de recyclecyclus van hout ziet er veelbelovend uit.

De snelle hedendaagse cultuur in Nederland wekt bij veel mensen een drang op van willen ontspannen. Ontspannen en een creatieve uitlaatklep hebben. Het is de drang om iets te maken met je eigen handen, als tegenhanger van de uren die we achter een scherm doorbrengen. De herwaardering van ambachtelijkheid en iets tijd gunnen, is een algemene nieuwe trend. In de afgelopen jaren is er een steeds grotere afkeer gekomen tegen de massaproductie. Het weten wat je eet en waar je spullen vandaan komen wordt elk jaar weer belangrijker.

Hobby en werk

Daarnaast blijkt uit meerdere onderzoeken dat het bezig zijn met een hobby of een creatieve bezigheid je prestaties op werk verhoogt. Het controlegevoel dat een hobby geeft, kan een positief effect hebben op prestaties op het werk. Hoe meer je hobby verschilt van je werk, hoe groter dit effect zal zijn. Creativiteit is dus happening op dit moment. Hobby’s zorgen voor ontspanning, inspiratie, sociale contacten en boost in je prestaties op werk. Heb je nog meer redenen nodig om lekker te beginnen met je eigen houten krukje bouwen? Ik denk het niet. Haal je tools en een stuk hout op en leef je uit!

Alles wat je moet weten over een aansprakelijkheidsverzekering VvE

Vorig article

Meer doen met hetzelfde budget

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Tech nieuws