BlogsTech nieuws

Kobo e-reader scherm reageert niet: 5 problemen én oplossingen

0
Kobo e-reader- Dit zijn mogelijke oorzaken waarom jouw scherm niet reageert

Een bibliotheek aan boeken mee op vakantie, in de trein of simpelweg standaard in je rugzak? Dat is mogelijk met een Kobo e-reader. Maar zoals met alle elektrische apparaten kan het zomaar zijn dat het scherm van jouw Kobo e-reader er ineens mee stopt. In deze blog vertellen we jou meer over mogelijke oorzaken en geven we jou tips om jouw online bibliotheek in e-reader vorm snel weer aan de praat te krijgen.

Laten we eerst eens even bij het begin beginnen, want wat is een e-reader precies? Een e-reader is een soort tablet waarop je boeken kunt lezen. Maar er zitten een aantal grote verschillen in. Zo wordt bij een e-reader vooral gelet op de leeservaring. Er wordt gebruikgemaakt van e-inkt, zoals dat genoemd wordt. Dit is een schermtype waarbij het net lijkt alsof je een boek hebt. Veel boekenwormen vinden het namelijk prettig om van een e-reader te lezen dat veel weg heeft van papier. De voordelen zijn namelijk dat het licht minder fel is. Ook wordt er geen gebruikgemaakt van veel kleur, waardoor het rustiger voor je ogen is om te lezen, dan lezen op een iPad bijvoorbeeld. Het scheelt ook dat je op een gemiddelde e-reader niet meer kunt dan lezen of het luisteren naar een ebook.

Daarnaast kent een e-reader veel voordelen. Zoals het feit dat je vaak duizenden boeken erop kunt hebben voordat hij vol raakt. En ook de batterijduur is veel langer dan bijvoorbeeld een iPad of een telefoon. Een e-reader is vaak licht van gewicht, waardoor hij altijd en overal mee kan. Door de e-reader lezen jongeren ook steeds meer. Dit was jarenlang sterk aan het dalen.

Maar op een mooie zonnige dag wil jij een spannend boek lezen, je pakt je e-reader uit de tas… en shit… kobo e-reader scherm reageert niet. Wat nu? We gaan een aantal mogelijke oorzaken benoemen waarom jouw scherm niet werkt, namelijk:

  • Je hebt last van een bevroren scherm
  • De batterij is leeg
  • De software moet geüpdatet worden
  • Het scherm is beschadigd
  • De e-reader is oververhit

Probleem #1: Het scherm is bevroren

Als we het hebben over één van de meest voorkomende problemen wat betreft het haperende beeldscherm van de Kobo e-reader, dan is dat wel dat het scherm is bevroren. Dit betekent dat het scherm niet meer reageert op aanrakingen. Er kunnen verschillende redenen zijn, maar de kans is groot dat de batterij bijna leeg is of dat er een tijdelijke storing is. De oplossing? Kun je je e-reader resetten door de aan/uit-knop voor 10 tot 15 seconden ingedrukt te houden. Houd er wel rekening mee dat op deze manier je e-reader resetten een geforceerde nieuwe start is. Het kan zijn dat je e-reader niet heeft bijgehouden waar je bent in jouw boek.

Probleem #2: De batterij is leeg

Je hoeft nu niet het schaamrood op de kaken te krijgen, want een andere veelvoorkomende oorzaak voor een e-reader die niet reageert, is een lege batterij. Zoals we net al zeiden, als de batterij bijna leeg is, dan hapert het scherm ook. De oplossing? Probeer hem zo snel mogelijk aan een oplader te krijgen. We raden je aan de e-reader helemaal op te laden voordat je weer gaat lezen. Regelmatig je e-reader opladen zonder hem helemaal tot 100% op te laden, is niet bevorderlijk voor de batterij van jouw Kobo e-reader.

Probleem #3: Er is een probleem met het besturingssysteem

Soms kan het besturingssysteem van je Kobo e-reader problemen hebben waardoor het scherm niet reageert. Dit kan gebeuren na een software-update of wanneer je niet het juiste bestand op je e-reader hebt gezet. De beste oplossing is een ingrijpende oplossing. Zet je e-reader terug naar de fabrieksinstellingen. Dat kun je doen via het menu. Maar meestal reageert je e-reader helemaal niet meer en dan is het raadzaam dat je op zoek gaat naar de resetknop. Vaak is dit een klein resetgaatje dat je pas kunt gebruiken als je een naald gebruikt. Deze oplossing is vervelend, omdat het ook al je boeken en gegevens zal wissen. Je kunt ervoor kiezen eerst een back-up te maken van je e-reader.

Probleem #4: Het scherm is beschadigd

Het scherm van een e-reader is vaak gemaakt van e-inkt. Hoewel het scherm best tegen een stootje kan, is het natuurlijk niet onbreekbaar. Daarom kan er van alles gebeuren met het scherm. Zoals dat het kan gebeuren dat je je e-reader laat vallen. Hierdoor kan het scherm beschadigd raken waardoor hij niet meer reageert. Soms kun je een barst of gebroken scherm zien, maar soms gaat het enkel en alleen om dode pixels. Bepaalde delen van het scherm reageren niet meer op aanraking of je ziet gekke lijnen en patronen over het scherm.

Een kapot scherm kun je helaas niet met een nieuwe update repareren. Je kunt ervoor kiezen om het scherm te laten maken. Lukt dat niet? Dan zit er niets anders op dan een nieuwe e-reader aan te schaffen.

Probleem #5: De e-reader is oververhit

Een probleem dat zich vaak in de zomermaanden voordoet, is het volgende probleem: je e-reader is oververhit omdat je bijvoorbeeld in de zon ligt met je e-reader of je laat de e-reader in een warme auto achter. Als je e-reader oververhit is, kan het zijn dat hij dit aangeeft door middel van een bericht op je e-reader. Iets oudere e-readers geven deze melding nog niet. Maar je herkent het wel doordat het apparaat heet voelt en niet meer reageert.

Leg niet direct je e-reader in de koelkast neer, want dat is een vochtige plek en jouw e-reader houdt niet van vocht. Je kunt er beter voor kiezen om je e-reader uit te zetten, mocht het apparaat nog aan staan. Vervolgens kies je ervoor om je e-reader in de schaduw te leggen. Bijvoorbeeld de keuken is vaak een koele plek, of kies voor een plek in de woonkamer. Geef je e-reader een paar uur de tijd om af te koelen. Zodra je e-reader weer gemakkelijk aan gaat en niet meer heet voelt, kun je de e-reader weer veilig gebruiken.

Extra tips! Zo houd je jouw e-reader netjes en heel

Het is verstandig om de volgende maatregelen preventief te gebruiken om zo jouw nieuwe e-reader zo lang mogelijk goed te houden. Want des te langer je ervan kunt genieten!

Zo is het verstandig om jouw e-reader regelmatig op te laden. Een batterij die helemaal leeg getrokken wordt, heeft meer moeite om weer op te laden. Hierdoor gaat de kwaliteit van de batterij van jouw e-reader achteruit. De oplossing is dan ook om de batterij op te laden zodra je ziet dat de batterij van de e-reader onder de 20% komt.

En als laatste willen we je nog de tip meegeven om je e-reader veilig op te bergen in een beschermde hoes. Er zijn heel veel leuke en stevige hoezen te vinden online. Zo weet je zeker dat je nog jarenlang plezier hebt van je Kobo e-reader.

PGP telefoon: wat is en welke soorten zijn er?

Vorig article

Een leesbevestiging aanvragen in Outlook

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Blogs