Tech nieuws

Wat is een payment service provider?

0

Kunnen consumenten producten kopen op jouw website? Dan moet je het betaalproces zo goed mogelijk inrichten. Bezoekers moeten niet alleen makkelijk kunnen betalen, maar ook op de manier hoe zij dat willen. Ben je op zoek naar de beste checkout of betaalpagina? Dan biedt een payment service provider (afgekort PSP) uitkomst. Dit wordt ook wel een betaalprovider genoemd. Zij voorzien webshops en bedrijven in diverse betaalmogelijkheden. Ben je (nog) niet bekend met een PSP? Dan ben je hier aan het juist adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk alles wat je moet weten over en payment service provider.

Wat zijn de mogelijkheden?
Voordat je voor een payment service provider kiest, ben je ongetwijfeld benieuwd naar de mogelijkheden. Bij de grootste betaalproviders van Nederland zijn deze vrijwel eindeloos. Als je voor Buckaroo kiest, heb je bijvoorbeeld keuze uit talloze betaalmogelijkheden. Zo kun je consumenten onder meer via iDEAL laten betalen. Dit is in Nederland met afstand de populairste betaalmethode. Ook voor buitenlandse betalingen ben je bij deze payment service provider aan het juiste adres. Zo kunnen consumenten hier bijvoorbeeld ook betalen via Bancontact. Deze methode is vooral in België populair. Verder kun je internationale consumenten ook de mogelijkheid bieden af te rekenen met hun creditcard of via PayPal. En daarnaast heb je nog keuze uit tientallen andere online betaalmethoden.

Voordelen van een payment service provider
Als webshopeigenaar kun je zelf contracten afsluiten voor de verschillende betaalmethoden voor een webshop. Hoe meer betaalmogelijkheden jij aanbiedt, des te meer contracten je af moet sluiten. Hierdoor kan het na verloop van tijd nogal onoverzichtelijk worden. Kies je voor een PSP? Dan hoef je hier niet bang voor te zijn. Bij hen heb je namelijk al jouw gekozen betaalmethoden op één contract, zodat alles overzichtelijk is en goed verloopt. Bijkomend voordeel is dat de kosten per transactie lager uitvallen als je kiest voor een payment service provider. Hoe dit kan? Doordat zij grote contracten afsluiten met banken en creditcardorganisaties. Je betaalt minder per transactie, waardoor je meer geld overhoudt.

Collecterende en distribuerende payment service providers
Er wordt onderscheid gemaakt tussen collecterende en distribuerende payment service providers. Hieronder lichten wij beide graag kort toe.

– Collecterende payment service provider
Buckaroo is een voorbeeld van een collecterende payment service provider. Als een consument iets koopt in jouw webshop, ontvangt deze partij het geld. De omzet storten zij vervolgens door naar jouw zakelijke rekening. Van dit bedrag trekken zij direct de kosten af, zodat je nooit vergeet te betalen. Als je klant bent bij deze PSP, kun je alle betalingen volgen en analyseren. Je houdt dus altijd zicht op de transacties als je samenwerkt met een payment service provider.

– Distribuerende payment service provider
Waar een collecterende payment service provider betalingen ontvangt, is dit bij een distribuerende PSP juist niet het geval. Zij faciliteren enkel betalingen op hun platform via een bank of verwerkingspartij. Als ondernemer krijg je het geld hierdoor niet uitgekeerd van de PSP, maar van de bank of verwerkingspartij. Je moet dan zelf de juiste betaling aan de juiste aankoop koppelen. Uiteraard worden ook hier de gemaakte kosten in mindering gebracht op het bedrag dat zij naar jou overmaken. Kies je voor een distribuerende payment service provider? Dan ga je zelf bovendien contracten aan met de verschillende partijen. Dit is bij een collecterende PSP niet het geval.

De meeste webshops en bedrijven zullen daarom kiezen voor een collecterende payment service provider. Weet je al hoeveel transacties je ongeveer verwacht te ontvangen? En weet je al een beetje welke betaalmethoden je wilt aanbieden op je betaalpagina? Dan kun je diverse offertes opvragen en zo de juiste keuze maken voor een payment service provider.

Uw netwerk op orde

Vorig article

Zo bespaar je kosten op je telefoon

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Tech nieuws