Tech nieuws

Uw netwerk op orde

0

Als u voornemens bent uw netwerk te verbeteren, is de kans groot dat u een nieuw onderkomen voor al uw netwerkapparaten wilt aanschaffen. Omdat de meeste technische apparatuur in de 19 inch bouwwijze is gebouwd, komt u snel uit op een 19 inch patchkast.  U heeft berekend welke afmetingen u nodig hebt voor al uw apparatuur en dan komt wellicht de vraag op of het wel verstandig is uw server in een gesloten kast te plaatsen omdat een server immers veel warmte produceert.

Warmte in de patchkast

Netwerkapparatuur, en vooral servers, genereren veel warmte in een relatief kleine ruimte. Moderne servers zijn kleiner en hebben snellere processoren (CPU’s) dan vroeger. Aangezien het grootste deel van de energie in deze apparaten wordt afgevoerd als warme lucht, kan de temperatuur nogal oplopen. De apparatuur in een middelgroot datacenter kan genoeg warmte genereren om een huis in de diepste winter te verwarmen! Als servers en andere netwerkapparaten niet koel worden gehouden, kunnen ze uitvallen en hebben ze een kortere levensduur. Schade door oververhitting treed niet altijd in een form van catastrofale systeemuitval op. Eerste tekenen van oververhitting kunnen bijvoorbeeld het crashen van een netwerkknooppunt zijn of hardware-storingen die in de loop van enkele weken of maanden optreden en uiteindelijk leiden tot een complete uitval.

Positionering van apparaten en serverventilatoren

Het algemene advies is om niet te veel servers in één patchkast te plaatsen; het benutten van 75% tot 80% van de capaciteit is een goed uitgangspunt. Laat minstens 1U vrij tussen de servers om de ventilatie van voor naar achter te waarborgen. Laat minstens 4 cm ruimte aan voor- en achterkant. Sluit bovendien alle ongebruikte ruimtes in de patchkast met blindafdekkingen om te voorkomen dat warme en koude lucht zich vermengen.

U kunt de ventilatie verder verbeteren door fan-units in de patchkast te installeren die de lucht actief door de kast laten circuleren, zodat de overtollige warmte snel naar buiten wordt afgevoerd. De meest voorkomende fan-units voor patchkasten zijn ventilatorplaten die aan de bovenzijde van de kast gemonteerd worden en de lucht uit de kast zuigen. Voor het koelen van een specifiek apparaat kunt u ook gebruik maken van een ventilatorplaat die tussen de apparaten in het 19 inch profiel wordt gemonteerd.

Temperatuurbewaking

Om ervoor te zorgen dat uw componenten binnen het toegestane temperatuurbereik werken, is het belangrijk om de temperatuur in uw patchkast te monitoren. Een van de meest directe manieren om dit te doen is het gebruik van een thermometer. Het is een eenvoudige en goedkope methode en kan voor kleine installaties werken. Nadeel is echter dat er geen alarm afgaat als de temperatuur te hoog is en het bewaken moet handmatig worden uitgevoerd.

Een andere eenvoudige oplossing is het aansluiten van een speciale thermostaat aan uw fan-unit die de ventilator automatisch activeert wanneer de temperatuur in de patchkast een vooraf ingestelde limiet overschrijdt. Veel netwerkapparaten zijn tegenwoordig reeds voorzien van ingebouwde sensoren die de interne temperatuur van het apparaat aangeeft en via uw desktop gemonitord kan worden.

Gekoelde serverruimtes

Serverruimtes in middelgrote en grote bedrijven zijn over het algemeen uitgerust met speciale koelingsapparatuur, zoals een krachtige airco en een koelsysteem in verlaagde plafonds. Het is echter ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de afzonderlijke patchkasten waarin de netwerkapparatuur is ondergebracht, voldoende wordt geventileerd. Dit bereikt u door geperforeerde deuren van uw patchkast of, zoals reeds uitgelegd, door ventilatoren in de patchkast want de koele omgevingslucht moet immers ook langs uw netwerkapparatuur stromen.

Alles wat je moet weten over de KKC lening

Vorig article

Wat is een payment service provider?

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Tech nieuws