GeldInternet

Wat dekt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

0

Heb je een fout gemaakt tijdens je werk en word je hier aansprakelijk voor gesteld? Dan ben je verplicht om deze schade te vergoeden. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voorkom je dat je zo’n schadeclaim zelf moet betalen. Als jij jouw bedrijf nog beter wilt verzekeren, kun je deze verzekering ook uitbreiden met beroepsaansprakelijkheid. Omdat dit invloed heeft op de premie, wil je hier eerst wat meer over weten. Daarom vertellen wij je in deze tekst waar je voor verzekerd bent met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

1. Beroepsfouten

Gezien de naam van deze verzekering verbaast het je waarschijnlijk niet dat je verzekerd bent voor beroepsfouten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het missen van een termijn, maar ook aan een fout in de administratie, een onjuist plan of een verkeerd contract. Hierdoor kan er (financiële) schade ontstaan bij een klant. Wanneer dit het gevolg is van een fout die jij gemaakt hebt, stelt de klant je hier aansprakelijk voor. Jij moet de geleden schade dan vergoeden. Wanneer je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebt, hoef je jouw eigen vermogen hier niet voor aan te spreken. Doordat je verzekerd bent voor beroepsfouten, vergoedt je verzekeraar de schade.

2. Verkeerd advies

Wanneer je als advocaat of financieel adviseur werkt, geef je waarschijnlijk advies aan je klanten. Ondanks dat je dit met de beste bedoelingen doet, kan het advies verkeerd uitpakken. Ontstaat er als gevolg van dit verkeerde advies schade bij jouw klant? Dan kun je een schadeclaim verwachten. Heb je een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)? Denk dan niet dat je de schade vergoed krijgt. Schade door een verkeerd advies wordt namelijk alleen maar vergoed als je jouw AVB uitgebreid hebt met beroepsaansprakelijkheid. Je moet de schade die je veroorzaakt hebt in dat geval zelf vergoeden.

3. Verlies van documenten

Heeft een klant je bepaalde documenten toevertrouwd? Dan ga je hier ongetwijfeld zuinig mee om. Helaas kan een klein moment van onoplettendheid ervoor zorgen dat je de documenten verliest. Als deze documenten vertrouwelijke informatie bevatten, kan je klant hier schade door lopen. Aangezien jij de papieren verloren bent, word je aansprakelijk gesteld voor deze schade. De schadeclaim zal waarschijnlijk (zeer) fors zijn. Kun je de kosten zelf niet dekken? Dan ga je mogelijk failliet. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verklein je deze kans, want deze aanvullende verzekering vergoedt schade die ontstaat door verlies van documenten.

Hier ben je niet voor verzekerd

Ondanks dat de dekking van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering behoorlijk uitgebreid is, keert een verzekeraar niet altijd geld uit bij een beroepsfout. Verwacht bijvoorbeeld niet dat schade aan spullen of mensen vergoed wordt. Ook kosten die gepaard gaan met het opnieuw uitvoeren van bepaalde werkzaamheden vallen niet binnen de dekking van deze aanvullende verzekering. Is er schade ontstaan als gevolg van roekeloosheid of opzet of door een vermogensdelict, zoals fraude of diefstal? Dan keert een verzekeraar geen geld uit.

Introductie van de Smart Hashtag One

Vorig article

De leukste relatiegeschenken voor de kerst

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Geld