Gadgets

Hoe lang gaat je laptop mee?

0

Net als allerlei andere apparaten, heeft ook een laptop een bepaalde levensduur. Dat betekent echter nog niet dat hij afgeschreven hoeft te zijn zodra hij de eerste gebreken gaat vertonen. Vaak kun je er zelf nog best veel aan doen om je laptop nog wat langer mee te laten gaan.

De zwakke onderdelen van een laptop

Een laptop is niets meer of minder dan een computer waar alle onderdelen in aanwezig zijn. Waar je in het geval van een desktop een losse computer koopt en deze aanvult met een monitor, een toetsenbord en een muis, zitten deze allemaal in een laptop verwerkt. Handig, want dat scheelt je een hoop ruimte. Maar tegelijk geldt ook dat je in het geval van allemaal losse onderdelen gemakkelijker tot vervanging over kan gaan, terwijl bij een laptop geldt dat wanneer de monitor stuk is, je ook weinig meer aan het toetsenbord hebt.

Iedere laptop heeft onderdelen die uiteindelijk zullen gaan slijten. Een onderdeel wat in veel gevallen als eerste problemen zal gaan geven, is de accu. Zeker als deze vaak wordt opgeladen, omdat de laptop bijvoorbeeld vooral onderweg of op locatie wordt gebruikt, verliest deze langzaam maar zeker vermogen. Dat kan behoorlijk irritant zijn: ben je gewend om een hele werkdag aan je laptop te kunnen werken zonder tussentijds opladen, loop je een jaar of twee later toch steeds te zoeken naar een stopcontact om de werkdag door te komen.

Het goede nieuws is dat de accu bij veel merken relatief gemakkelijk te vervangen is. Het is zaak om precies te weten welk model accu je nodig hebt, een HP spare 740715-001 past bijvoorbeeld echt niet in iedere laptop, zelfs niet in iedere HP laptop, en hoe je deze precies moet vervangen. Met een nieuwe accu kan je laptop vaak weer jaren mee.

En de andere onderdelen?

Naast de accu zijn er natuurlijk nog andere laptop onderdelen die na verloop van tijd slijtageverschijnselen gaan vertonen, of gewoon simpelweg stuk gaan. Gebeurt dit buiten de garantie, is er niet zo heel veel wat je hieraan kunt doen. Een laptop is tenslotte een compleet apparaat, je kunt niet zomaar even het toetsenbord vervangen. Vervelend eigenlijk, want juist toetsenborden en ook touchpads kunnen na verloop van tijd slechter worden. Gelukkig kun je dit wel opvangen door een losse muis of een los toetsenbord te gaan gebruiken. Deze kun je in de meeste gevallen makkelijk aansluiten op je laptop, zodat je deze toch kan blijven gebruiken. Sterker nog: er zijn meer dan genoeg mensen die hun laptop puur als computer gebruiken, en vanaf het begin al een losse monitor, muis en een los toetsenbord aansluiten omdat zij dit prettiger vinden werken.

Waar moet een goede domeinnaam voor je webshop aan voldoen?

Vorig article

Vakantie met de auto: 5 Meest voorkomende pech problemen

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Gadgets