Internet

Waar moet een goede domeinnaam voor je webshop aan voldoen?

0

Stel, je hebt een briljant idee voor een webshop. Om dat plan uit te kunnen voeren, heb je een domeinnaam nodig. Pas dan kun je verder gaan bouwen aan je webshop. Veel mensen beginnen dan met het bedenken van een naam voor de webshop, om er vervolgens achter te komen dat de bijbehorende domeinnaam al bezet is. Om dit te voorkomen, is het dus goed om bij het bedenken van de naam ook meteen te controleren of de domeinnaam nog vrij is. Maar hoe bedenk je nu een goede (domein)naam? Waar moet die aan voldoen?

Nationaal versus internationaal

Bedenk eerst wie je doelgroep is. Is dat Nederland, of wil je internationaal je spullen aan gaan bieden? In het eerste geval werkt een .nl domeinnaam veruit het beste, in het tweede geval kun je beter kiezen voor .com of .eu bijvoorbeeld. Bij het afsluiten van een hostingpakket, bijvoorbeeld voor Woocommerce, kun je vaak ook meerdere extensies kiezen.

Gemakkelijk te onthouden

Een domeinnaam moet voor je (potentiële) klanten gemakkelijk te onthouden zijn. Dus ze moeten ook vooral niet te lang zijn, niet allemaal streepjes etc. bevatten maar ook niet in een vreemde taal of vreemd gespeld.

Al zijn er op dat laatste uitzonderingen, er zijn genoeg bedrijven die spelen met de spelling van een woord om uniek te zijn. En dat kan juist weer wél werken omdat het opvalt en mensen de domeinnaam dan dus gemakkelijker onthouden. Je bouwt dan eigenlijk ook meteen aan je merk, maar dit hangt dan wel samen met het voeren van een goed marketingplan om de naam bekend te maken.

Wees uniek

Een goede domeinnaam is uniek. Dit doe je niet door deze langer te maken of bijzondere tekens of cijfers toe te voegen, maar door bijvoorbeeld een combinatie te maken van een (sterke) unieke naam én een beschrijving. Als je alleen voor de beschrijving van je activiteiten kiest, word je minder goed gevonden omdat je concurrentie dat zoekwoord ook gebruikt. Alleen je naam zegt misschien te weinig.

De combinatie werkt dus het beste om gevonden te worden, want dat is je doel. Denk bijvoorbeeld aan JanssenFietsen.nl, TekstbureauVanDijk.nl of BakkerIncasso.nl.

Winkels om in de gaten te houden met Black Friday dit jaar

Vorig article

Hoe lang gaat je laptop mee?

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Internet