GadgetsHandig

Hier moet je opletten bij het aanschaffen van een sneeuwketting voor je auto

0

Voor veel mensen een domper maar: het wordt weer winter. We moeten er als Nederlanders weer aan geloven: de temperaturen gaan omlaag, het gaat vaker regenen en sneeuwen en we zullen allemaal een stuk meer binnen gaan zitten, al is het maar om het coronavirus zoveel mogelijk in te perken. De winterperiode vraagt daarnaast ook om een aantal aanpassingen: heb jij bijvoorbeeld al een goede en warme winterjas in huis? Of eraan gedacht dat je auto ook winterproof moet zijn? Hoewel veel mensen er wel aan denken om winterbanden aan te schaffen, denkt niet iedereen aan de grovere maatregelen zoals het kopen van pewag sneeuwkettingen. Maar deze kunnen ontzettend handig van pas komen. Waar moet je op letten bij het aanschaffen van sneeuwkettingen? Wij leggen het je uit.

Kijken waar het verplicht is

Waar het verplicht is om met sneeuwkettingen te rijden, zal dit aangegeven zijn met een verkeersbord. Je herkent dit aan de illustratie van een wiel met sneeuwkettingen eromheen. Dit zul je in Nederland niet veel tegen komen, maar meer in gebieden met veel sneeuw zoals in streken in Duitsland en/of Oostenrijk.

Snelheid

Wanneer je sneeuwkettingen aanschaft, staat hier een bepaalde snelheid bij vermeldt. Deze snelheid kan verschillen per sneeuwketting. Deze snelheid is de maximumsnelheid waarmee je mag rijden wanneer de sneeuwkettingen om de banden bevestigd zitten. Hier moet je je aan houden! Wanneer je de maximumsnelheid die aangeschreven staat bij sneeuwkettingen zou overschrijven, loop je de kans dat je slips en van de weg raakt. Zeker bij het rijden in gebergtes kan dit ernstige en misschien zelfs fatale gevaren tot gevolg hebben. Ook snelheidsduivels zullen hier dus niet te hard het gas moeten willen intrappen.

Het gebruik

Sneeuwkettingen helpen je om je door de sneeuw te begeven. Vaak is dit bedoeld voor kleine stukken om op besneeuwde bergen te kunnen rijden. Sneeuwkettingen zijn vrij eenvoudig te bevestigen op winterbanden, maar zorg wel dat je ze altijd binnen handbereik hebt liggen – ook voor veiligheidsoverwegingen.

Sneeuwkettingen huren

Je kunt sneeuwkettingen natuurlijk aanschaffen, maar dat kan best wel in de kosten lopen. Wat je ook zou kunnen overwegen, is om sneeuwkettingen te huren. Vaak kan dit bij een lokale aanbieder. Dit is bijvoorbeeld voordeliger wanneer je weet dat je de sneeuwkettingen niet vaak zult gebruiken, omdat je niet vaak in besneeuwde gebergtes komt. Als je weet dat je ze vaak zult hergebruiken, bijvoorbeeld omdat jullie elk jaar op wintersport gaan, dan zou het voordeliger kunnen zijn om ze te kopen. Hoe je sneeuwkettingen precies aanbrengt, legt de ANWB gemakkelijk voor je uit.

Andere benodigdheden in de sneeuw

Waarschijnlijk zijn sneeuwkettingen niet het enige wat je nodig hebt in de sneeuw. Het is bijvoorbeeld verstandig om een lier mee te nemen. Zodat je andere auto’s die vast zijn komen te zitten eventueel weg kan trekken, of dat zij juist jou uit de sneeuw kunnen trekken. En wat dacht je van een skikoffer? Deze komt uitermate goed van pas op wintersport, omdat je zo de vieze en natte ski’s niet continu in de achterbank hoeft te plaatsen.

De verschillende soorten creditcards

Vorig article

Zo pas je de werkplek aan naar een virusveilige omgeving

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Gadgets