Geld

Alles wat je moet weten over een aansprakelijkheidsverzekering VvE

0

Als VVE ben je aansprakelijk als er door het gebouw schade ontstaat aan andere, of spullen van andere. Hierbij kun je denken aan een dakpan die wegwaait door een zware storm en terecht komt op een auto. Of aan een lekkage die schade veroorzaakt. Je kunt je voorstellen dat de kosten hiervoor hoog kunnen oplopen. Wil je voorkomen dat je voor een onprettige financiële verrassing komt te staan, dan is het noodzakelijk om een VVE aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering VvE?

Als VvE ben je eigenaar van een gebouw, een grote verantwoordelijkheid. Een aansprakelijkheidsverzekering VvE is een verzekering waarmee je je verzekert tegen de financiële gevolgen van schade die via het gebouw ontstaat aan bewoners en bezoekers of hun spullen. Mocht een bewoner, medewerker of vrijwilliger een ongeval krijgen terwijl hij of zij werkt voor de VvE, dan is door de aansprakelijkheidsverzekering VvE de schade verzekerd. Dit geldt ook als de VvE volgens de wet niet aansprakelijk is.

Wat valt er allemaal onder een aansprakelijkheidsverzekering VvE?

Met de aansprakelijkheidsverzekering VvE ben je verzekerd voor materiele schade, letselschade, gevolgschade en proceskosten bij verweer. Echter, zijn er ook een aantal dingen waar je met de aansprakelijkheidsverzekering VvE niet voor verzekerd bent. Zo ben je met de aansprakelijkheidsverzekering VvE niet verzekerd voor schade veroorzaakt door een aardbeving of overstroming, schade veroorzaakt met opzet en schade veroorzaakt door achterstallig onderhoud.

Is een aansprakelijkheidsverzekering voor VvE’s verplicht?

De aansprakelijkheidsverzekering is voor VvE’s wettelijk verplicht, met uitzondering van VvE’s uit 1973 en daarvoor. Naast de aansprakelijkheidsverzekering VvE is de Opstalverzekering VvE verplicht. Je kunt echter zelf kiezen hoe uitgebreid je de dekking wilt. Daarnaast kan je ervoor kiezen om andere risico’s bij te verzekeren, je kan zelf kiezen welke dat zijn. Het is aan te raden om deskundig advies en informatie in te winnen bij een verzekeringsmaatschappij voordat je een aansprakelijkheidsverzekering VvE afsluit.

Heb ik naast de aansprakelijkheidsverzekering VvE ook een particuliere aansprakelijkheidsverzekering nodig?

De aansprakelijkheidsverzekering VvE vergoed schade die niet gedekt wordt door de particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Een voorbeeld hiervan is een lekkage in de garage van het gebouw waardoor er schade ontstaat aan geparkeerde auto’s. De aansprakelijkheidsverzekering VvE helpt je echter niet in privé situaties. Ga je bijvoorbeeld op visite en stoot je een schilderij van de muur? Dan valt dit niet onder de aansprakelijkheidsverzekering VvE maar onder je particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Het is dan ook aan te raden om naast de verplichte aansprakelijkheidsverzekering VvE een particuliere aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Vakantie met de auto: 5 Meest voorkomende pech problemen

Vorig article

Houtbewerken: een hipsterhobby of here to stay?

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Geld