Tech nieuws

Waarom het heel verstandig (en veilig) is om gebruik te maken van een VPN verbinding

0

Als je niet helemaal thuis bent in de digitale wereld, dan zal je misschien niet gelijk weten wat een VPN verbinding precies is. Waarschijnlijk heb je het echter wel een paar keer gehoord – bijvoorbeeld wanneer je een bepaalde serie niet kunt kijken in jouw regio, en iemand je vervolgens vertelt dat je een VPN verbinding moet installeren om zo deze serie wel te kunnen kijken. Wij zouden je willen adviseren: versleutel al het dataverkeer met een VPN. Waarom? Dat leggen we je uit in dit artikel.

Wat is VPN precies?

Wat een VPN eigenlijk doet, is het tussen jouw apparaat en de rest van de wereld een versleutelde dataverbinding maken. Hierbij wordt al jouw dataverkeer is naar een beveiligde externe server gestuurd, de VPN server. Vanaf de VPN server wordt het dataverkeer vervolgens naar de juiste bestemming geleid. Echter, die bestemming weet dus niet waar de verbinding oorspronkelijk van afkomstig is. Dat heeft als bijkomend voordeel dat je dus nooit de nadelen ervaart omdat je je niet op een plek begeeft wat vereist is. Bijvoorbeeld voor het kijken van een film of serie of het spelen van een bepaalde game.

Anonimiteit

Een VPN verbinding draagt ook bij aan je anonimiteit op het internet. Je IP adres is met een VPN verbinding namelijk niet traceerbaar. Dit IP adres is een soort van postcode voor het internet, wat kan weergeven wie je precies bent en waar je je bevindt. Door gebruik te maken van een VPN verbinding wordt zowel je IP adres als je locatie verborgen. Je neemt namelijk in dit geval het IP-adres van de externe VPN server over, waardoor het lijkt alsof jij je op deze locatie bevindt (maar wat dus niet zo is). Dit betekent ook dat je anoniem zaken op het internet kunt downloaden, zonder dat je gegevens vervolgens bekend zijn.

Veilig internetten

Een ander belangrijk voordeel aan een VPN verbinding is dat je veiliger kunt internetten. Zo ben je beveiligd tegen hackers en overheden die gegevens van internetgebruikers willen inzien. Er komen steeds meer schandalen aan het licht waarbij bekend wordt dat internetgebruikers worden afgeluisterd online. Wanneer je gebruik maakt van een VPN verbinding, versleutel je alle gegevens die je op een netwerk stuurt. Dat betekent dat hackers ook niks meer hebben aan je gegevens.

Blokkades omzeilen

Tot slot is het laatste voordeel aan een VPN verbinding dat je verschillende online blokkades kunt omzeilen. Zoals we eerder al even noemden, kun je dus geografische blokkades omzeilen (bijvoorbeeld wanneer je in het buitenland bent en Nederlandse series wil kijken), maar je kunt ook censuur omzeilen. Soms zijn bepaalde internetpagina’s geblokkeerd (dit verschilt per land, in Nederland is dit vrijwel nooit het geval), en met een VPN verbinding heb je hier geen last van.

VPN gebruiken

Goed – als je overtuigd bent – hoe gaat het gebruiken van een VPN dan in zijn werk? Het is belangrijk om een aanbieder te kiezen en een abonnement af te sluiten. Bij veel gevallen is dit tot een bepaalde hoogte gratis. Als dit gebeurd is, dan hoef je alleen nog een server te kiezen om mee te verbinden en vervolgens doet de VPN al het werk voor je.

Laat je niet beïnvloeden door sociale media, wat betreft medicijnen

Vorig article

Werkkleding voor de juiste uitstraling

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Tech nieuws