Gadgets

Waar moet je op letten bij het kiezen van een dimmer?

0

Wil je de lichtintensiteit van een lamp kunnen aanpassen? Dan moet je een dimmer aansluiten. Het is echter wel belangrijk dat je de juiste dimmer uitkiest. Anders loop je het risico dat deze niet werkt in combinatie met jouw lamp of dat de lamp gaat flikkeren. Op welke aspecten je moet letten gaan we hier bespreken.

Waarvoor gebruik je een dimmer?

Een dimmer wordt over het algemeen gebruikt voor het regelen van de lichtintensiteit. Het is een elektronisch toestel die de aangelegde stroom en spanning kan regelen. Installatiedraden komen samen in een centraaldoos en worden vanuit dit punt naar de dimmer geleid. Elke dimmer heeft een minimaal en maximaal vermogen wat hij kan dimmen.

Welke dimmer is geschikt voor mijn lamp?

Het soort dimmer wat je kunt gebruiken is afhankelijk van de lamp die je ermee wilt gaan dimmen. Ten eerste moet de lamp natuurlijk dimbaar zijn. Daarna is het belangrijk om te kijken welk type lamp je hebt. Tegenwoordig zijn veel voorkomende lampen led lampen. Maar je kunt ook denken aan gloeilampen en halogeenlampen. Vraag je vervolgens af wat het voltage van de lamp is en of je één of meerdere lampen gaat dimmen. Op bovenstaande vragen stem je de dimmer af. En kom je er toch niet helemaal uit? Dan kun je een bedrijf die dimmers verkoopt, zoals Elektramat, om advies vragen.

Sommige lampen zijn ook nog voorzien van een transformator (trafo). Deze transformeert de ingangsspanning naar een andere uitgangsspanning. Meestal komt dit voor bij spotjes. Het is dan belangrijk om op de transformator te kijken of deze dimbaar is.

De dimmer aansluiten

Als je een dimmer gaat aansluiten is het altijd belangrijk dat het gebied waar je gaat werken spanningsvrij is. Ook is het van belang dat je de juiste elektromaterialen gebruikt. Vervolgens strip je de aders van de draden die je gaat aansluiten. Deze aders sluit je vervolgens aan volgens het juiste aansluitschema. Elk type dimmer heeft een eigen aansluitschema. Nu kun je het schakelelement in de muur plaatsen en bevestigen. Als je dit hebt gedaan kun je de spanning weer inschakelen en is het mogelijk om de dimmer in te stellen. Hierna plaats je het afdekplaatje erop en als laatste plaats je de draaiknop. Het is wel belangrijk dat je de hulp van een professional inschakelt als je zelf nooit met elektra werkt.

Van Scart naar VGA of andersom, wat heb je nodig en hoe pak je het aan?

Vorig article

Zo kan je wereldwijd jouw pakketjes versturen

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Gadgets