Tech nieuws

Veilig en anoniem surfen met VPN, wat zijn de voordelen?

0

Cybercriminaliteit lijkt alleen maar te groeien en het raakt steeds meer mensen, zowel zakelijk als privé. Het is dus niet gek dat steeds meer mensen gebruikmaken van een VPN-verbinding. Hiermee kun je veilig én anoniem surfen. Maar wat zijn nu echt de voordelen? We leggen het je hier graag uit!

Wat is VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network, en het creëert een veilige ’tunnel’ tussen jouw apparaat (laptop of pc, maar ook smartphone of tablet) en het internet. Het maakt dat niemand mee kan kijken naar wat jij aan het doen bent als je met internet verbonden bent.

VPN uitgelegd in drie voordelen:

  • Bescherming van privacy door het veranderen van je IP-adres zodat je niet gevolgd kunt worden door bedrijven, websites of providers;
  • Vergroten van veiligheid door het elimineren van risico’s op bijvoorbeeld openbare netwerken;
  • Mogelijkheid om geblokkeerde websites en diensten te gebruiken, die gebruikmaken van geoblokkering (bijvoorbeeld content via Netflix die alleen in de VS beschikbaar is).

Wanneer maak je gebruik van VPN?

Als je veilig en anoniem gebruik wil maken van internet, dan is het aan te raden altijd eerst de VPN-verbinding te starten. Deze draait op de achtergrond zodat je er geen last van hebt.

In de volgende situaties is het gebruik van VPN zeker aan te raden of zelfs noodzakelijk.

Onderweg

Waar je ook ter wereld bent, je hebt met een VPN altijd toegang tot internetdiensten in Nederland, op dezelfde manier als dat je thuis bent. Ben je bijvoorbeeld in een land waar censuur heerst op bepaalde websites of kanalen? Dan kun je die met VPN alsnog bereiken.

Hotspots en openbare WiFi

WiFi die openbaar te gebruiken is, bijvoorbeeld via hotspots, is vaak niet goed beveiligd. Het is dan voor anderen redelijk eenvoudig om jouw informatie te zien als je verbonden bent. Met VPN scherm je die gegevens af, waar je ook bent en van welk netwerk je ook gebruik maakt.

Gamen of streamen

Content via streamingsdiensten als Netflix, Amazon Prime of Disney+ is niet altijd wereldwijd beschikbaar. Hetzelfde geldt voor (content in) games. Dit wordt geoblokkade of geoblocking genoemd en is eenvoudig te omzeilen door gebruik te maken van VPN. Daarmee kun je je virtueel op elke plek ter wereld bevinden, terwijl jij gewoon lekker thuis bent.

Delen van bestanden

Als je bestanden deelt met anderen, kunnen zij vrij eenvoudig jouw informatie, zoals je IP-adres, zien. En daar kan dan misbruik van gemaakt worden. Door gebruik te maken van VPN wanneer je bestanden gaat delen, worden deze gegevens afgeschermd en ben jij dus beter beschermd.

Online shoppen

Online webwinkels zijn niet altijd overal beschikbaar. En webshops willen ook nog wel eens hun aanbod en prijzen aanpassen aan de regio waar jij je bevindt. Dit is wel een beetje vergelijkbaar met de geoblokkade die we hierboven benoemden.

Wil je dus altijd het grootste aanbod en de beste prijzen vergelijken? Dan kun je met VPN alle mogelijkheden bekijken en een keuze maken.

Zoals je ziet is veilig en anoniem surfen in veel gevallen handig en soms zelfs noodzakelijk om jouw gegevens en identiteit te beschermen. En dat kun je met VPN dus vrij eenvoudig voor elkaar krijgen.

Meer uit je Word Office pakketten halen? Dat werkt zo

Vorig article

Garage ombouwen tot studio

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Tech nieuws