Tech nieuws

Dit moet je weten over het verwijderen van asbest

0

Door de meeste huiseigenaren wordt het gevreesd. Het vinden van asbest is namelijk geen pretje, omdat het verwijderen van asbest lastiger is dan dat je denkt. Bovendien kost het verwijderen van asbest ook aardig wat. Toch zijn er veel gemeenten die zich bezighouden met het verwijderen van asbest. Asbest is namelijk gevaarlijk voor je gezondheid en slecht voor het milieu. In asbest zitten namelijk kleine vezeltjes die niet zichtbaar zijn met het blote oog. Desalniettemin kun je door het inademen van deze vezels op lange termijn longkanker, longvlieskanker of buikvlieskanker krijgen. Daken met asbest kunnen na een langere tijd poreus worden. Hierdoor komt er per 1000 vierkante meter een kilo asbestvezels vrij. Het is verstandig om dit probleem in heel Nederland zo veel mogelijk te beperken. Maar wat kost het om asbest te verwijderen? En houdt asbestinventarisatie in? Wij hebben alles wat je moet weten over het verwijderen van asbest voor jou opgesomd. 

Asbestinventarisatie

Het verwijderen van asbest kan erg in kosten verschillen. De kosten om asbest te verwijderen wordt gevormd door drie factoren: asbestinventarisatie, ruimte of golfplaten en het storten van asbesthoudend materiaal. Voordat asbest verwijderd wordt, moet er eerst een asbestinventarisatie plaatsvinden. Sinds 1993 is het gebruik van asbest als bouwmateriaal verboden. Maar is jouw huis voor 1 januari 1994 gebouwd? En wil je het slopen over verbouwen? Dan ben je verplicht om een asbestinventarisatie te laten doen. Deze inventarisatie vindt op drie manieren onderzoek plaats, namelijk Type 0, A en B. Type 0 refereert naar de visuele en directe beoordeling dat er in een ruimte asbestverdachte materialen aanwezig zijn. Type A houdt in dat asbestverdachte materialen aanwezig zijn na een inspectie naar de aanwezigheid van asbesthoudende materialen. Als er tijdens het type A onderzoek niet waarneembaar asbest aanwezig is, moet het type B onderzoek worden uitgevoerd. De kosten voor het type B onderzoek zijn het hoogst, omdat hier ook meer tijd, geld en moeite in zit. De gemiddelde kosten hiervan zijn €650 tot €1.500. Slechts het type 0 onderzoek kost gemiddeld €150. Het type A onderzoek kost gemiddeld iets meer, namelijk €350.

Ruimte of golfplaten

De kosten voor het verwijderen van asbest hangt ook af van de ruimte waar asbest aanwezig is. Het verschilt bijvoorbeeld of asbest in de muren of vloeren van je huis verwerkt is of in het dak van je schuur. Het verwijderen van asbest in het dak van je schuur bestaat bijvoorbeeld uit asbesthoudende golfplaten. Dit is goedkoper om te verwijderen dan asbest in muren of vloeren, omdat dit lastiger weg te halen is.

Storten van asbesthoudend materiaal

Het storten van asbesthoudend materiaal is de laatste factor die bepaald hoe duur het verwijderen is van asbest. Wanneer het asbesthoudend materiaal verwijderd is, moet het namelijk ook worden afgevoerd. Dit kun je overlaten aan een specialist of je kunt het zelf wegbrengen. Het verschilt per gemeente hoe duur het is om asbest te storten. Bij sommige gemeenten is dit zelfs gratis. Zoek dit dus goed van tevoren uit, want het kan erg in prijs verschillen!

Koffiemachine voor grote bedrijven: hier moet je opletten

Vorig article

Hoe krijg je je kind achter het beeldscherm vandaan? 

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Tech nieuws