Tech nieuws

Hoe krijg je je kind achter het beeldscherm vandaan? 

0

Wist je dat te veel beeldschermen voor je kind niet goed is? Stiekem denken wij dat je dat heel goed weet. Maar zitten we allemaal niet veel te veel achter beeldschermpjes verstopt? De computer op het werk, mobieltjes en dan thuis nog achter de iPad of de computer. Wil jij de ogen én brein van je kind beschermen? Dit zijn de tips om je kind achter het beeldscherm vandaan te halen. 

Een betere wereld begint bij jezelf. Dus de eerste tip die wij je willen meegeven is: goed voorbeeld doet goed volgen. Zorg dus zelf ervoor dat je in het bijzijn van je kinderen niet constant op je telefoon zit. Daarnaast is het belangrijk dat je een brug bouwt tussen het afsluiten van beeldschermen en het doen van iets anders. Je kan namelijk wel zeggen: ik wil dat je stopt met televisie kijken. Maar zonder een goed alternatief zal het lastig worden.

Van passief naar actief 

Een goed alternatief voor filmpjes en video’s zijn luisterboeken. Wist je dat er ook heel veel leuke kinderboeken 11-12 jaar zijn omgezet naar luisterboeken? Een luisterboek is ideaal om te luisteren voordat kinderen gaan slapen, tijdens het spelen op de achtergrond of wanneer jullie in de auto zitten. Een spannend luisterboek helpt kinderen om hun fantasie te vergroten en trekt ze in een compleet andere wereld zónder beeld. 

Kijk anders een op: Taga.nl kinderboeken. Daar vind je heel veel spannendere kinderboeken, maar ook boeken voor tieners en uiteraard volwassenen. 

Breng kinderen terug naar de realiteit 

Naast het geven van het goede voorbeeld of het opzetten van een luisterboek kun je nog meer ding om beeldschermen te minimaliseren bij kinderen. Kinderen laten zich namelijk helemaal meeslepen door een video of een filmpje. Zorg er daarom altijd voor dat je een kind eerst terughaalt naar de realiteit. Bijvoorbeeld door te vertellen dat jullie nu eerst iets anders gaan doen. Bij oudere kinderen zal dit waarschijnlijk resulteren in ophef. Maar jongere kinderen hebben de tijd nodig om het even te laten inzinken. Als je direct de televisie uitzet dan is de overgang te groot van de televisiewereld naar de echte wereld. Geef ze een minuutje en doe dan de televisie uit. 

Zorg voor leuke activiteiten

We zeiden het net al eventjes, maar zorg ervoor dat je een goede brug slaat. Dat kan je ook doen door zelf leuke activiteiten te bedenken. Televisiekijken is heel passief, terwijl buitenspelen, verstoppertje spelen, spelen van een spelletje of knutselen juist heel actief is. En ja, dat vergt ook van jou als ouder een actieve rol. Dus leg je telefoon weg en bedenk een leuke activiteit. Regelmatig dezelfde activiteiten in dezelfde volgorde doen zorgt er ook voor dat kinderen niet direct door hebben dat ze zin hebben in televisie kijken. Het gat wordt opgevuld door andere spannende activiteiten. 

Minder beeldschermen zorgt er ook voor dat kinderen beter kunnen slapen ’s nachts. En dat ze minder overprikkeld naar bed gaan. Sterker nog; dat geldt natuurlijk voor iedereen. Iedereen heeft baat bij twee uur voor bedtijd geen schermen meer. 

Wil je hier meer over weten? Bekijk dan eens deze Youtube-serie!

Dit moet je weten over het verwijderen van asbest

Vorig article

Tether lanceert stablecoin gekoppeld aan de Britse Pond Sterling

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Tech nieuws