GeldTech nieuws

Verschillende cryptokoersen uitgelegd

0

Er zijn tegenwoordig meer dan 5000 cryptocurrencies actief. Ze zijn allemaal net anders, maar lang niet allemaal even populair. In dit artikel hebben wij enkele cryptokoersen op een rijtje gezet. Dit zijn niet per se de populairste cryptokoersen, maar ze laten wel goed de diversiteit zien! Dus heb je interesse in crypto en wil je graag weten wat voor soorten er allemaal zijn? Lees dan vooral verder!

Bitcoin

Waarschijnlijk kent iedereen wel de naam Bitcoin. Deze cryptocurrency werd in 2009 voor het eerst gelanceerd, en is daarmee ook de oudste en eerste vorm van crypto ooit. Deze crypto wordt gezien als de ‘moeder der crypto’s. Dit wordt extra duidelijk als je je bedenkt dat alle cryptocurrencies die geen Bitcoin zijn, altcoins worden genoemd. Altcoin staat voor ‘alternative coin’; het is een alternatief op Bitcoin.

Elke vorm van crypto heeft een eigen doel dat ze nastreven. In het geval van Bitcoin is dit om een alternatief betaalmiddel te vormen op fiatgeld. Dit is iets waar andere vormen van crypto helemaal niet naar streven: zij willen zich richten op een specifieke toepassing.

Vechain

De Vechain koers is een goed voorbeeld van dit richten op een bepaalde toepassing. Zij willen namelijk de productie van namaakkleding tegengaan. Deze coin is sinds 2018 in omloop en heeft sindsdien aardig wat pieken en dalen gehad. Het is ontstaan doordat een medewerker van het luxe merk Louis Vuitton na ging denken over mogelijkheden om de handel in namaakartikelen te beperken. Voor luxe merken is dit namelijk een markt die hen veel geld kost. Door een authenticiteitsbewijs in de blockchain op te slaan, kunnen producten altijd gecheckt worden op hun echtheid door de informatie van het product te vergelijken met de blockchain. Super handig dus!

Ripple

Ripple is in het leven geroepen om het betalingsverkeer tussen banken soepeler te laten verlopen. Eind 2013 was het voor het eerst mogelijk om te handelen in Ripple (XRP) munten, maar toen was de prijs nog erg laag. Pas in 2017 ging de koers een beetje omhoog en is sindsdien lichtelijk aan het schommelen. Het versoepelen van het betalingsverkeer tussen banken werkt als volgt. Wanneer je een internationale betaling wilt doen en jouw bank samenwerkt met Ripple, koopt deze eerst XRP aan. Vervolgens verstuurt de bank de XRP tokens naar de bank van de ontvanger. Als de tokens binnen zijn, verkoopt de ontvangende bank de XRP tokens voor de gewenste valuta. De ontvanger ontvangt zijn of haar geld dus alsof er sprake was van een reguliere overboeking zonder gebruik te maken van XRP. XRP wordt gebruikt om het fiatgeld juist aan te vullen, niet om te vervangen.

Door het gebruik van XRP zijn er geen tussenliggende partijen nodig, die het proces vertragen en geld kosten. De kosten zijn dan ook lager wanneer de bank gebruik maakt van Ripple. De ontvanger heeft het geld dan sneller binnen en het kostte de verstuurder minder geld. Een win-win dus!

Bovenstaande cryptocurrencies zijn slechts enkele voorbeelden van het gigantische aanbod dat momenteel beschikbaar is. Zoals je kunt zien is elke currency voor een ander doel in het leven geroepen, dus doe goed onderzoek naar welke geschikt is voor jou!

Alles wat je moet weten over de gevaren van achteraf betalen

Vorig article

Zo kies je de juiste webhosting voor jouw blog

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Geld