Internet

Wat is glasvezel precies, het snelste internet tot nu toe?

0

Je hebt vast wel eens van glasvezel gehoord, vaak in combinatie met het feit dat het ontzettend snel internet kan bieden. Glasvezel internet is namelijk een nieuwe technologie om internet te verschaffen, die een stuk sneller is dan kabel of koper internet (daarover later meer). Wat is glasvezel nou eigenlijk precies en wat maakt dat het internet zoveel sneller is dan bij andere vormen van internet? In dit artikel leggen wij alles aan je uit.

Vroeger: de telefoonlijn

DSL, wat ook wel koper wordt genoemd is een techniek waarbij internet via je telefoonlijn wordt getransporteerd. Door de laatste technieken is het wel mogelijk om naast het transport van het internet gewoon nog gebruik te blijven maken van jouw telefoonlijn, ook al zijn er wel veel klachten over ruis op de lijn, wat een nadeel is. Daarnaast is de snelheid in de praktijk vaak aan de lage kant. Dit wordt nog steeds veel gebruikt, maar het grote voordeel aan glasveel vergeleken met DSL is dat glasvezel een stuk sneller is. Daarnaast hebben veel huizen niet eens meer een vaste telefoonlijn en lijkt dit type internet toch vrij onhandig. Dan zou je namelijk apart een telefoonaansluiting moeten laten installeren om gebruik te kunnen maken van het internet. Desalniettemin is het maar de vraag of glasvezel ook in jouw buurt mogelijk is, omdat het nog niet voor iedereen beschikbaar is. Hoe dat zit, vertellen we je zo.

Glasvezel: zo zit het

Allereerst zullen we even ingaan op wat glasvezel precies inhoudt en waarom het zo populair is. Met internet via glasvezel wordt internet niet getransporteerd via een telefoon- of televisiekabel, maar door een aparte verbinding die enkel is ontworpen voor het transporteren van internet. Glasvezel werkt met een lichtsignaal in plaats van een elektrisch signaal, waardoor het zelfs op kilometers afstand goed kan blijven werken. Glasvezel lijkt dus een super alternatief, alleen is er een groot nadeel: om glasvezel beschikbaar te maken in heel Nederland, zullen er veel straten opengebroken moeten worden. Omdat veel mensen op het moment best tevreden zijn met hun huidige internetprovider, is er niet heel veel animo voor buurtbewoners om de straten in hun wijk open te leggen, omdat het heel veel geld kost.

worm's eye-view photography of ceiling

Glasvezel overal beschikbaar?

Dé manier om erachter te komen of jij ook gebruik kunt gaan maken van glasvezel (in de toekomst) is om je postcode te checken. Hierbij zie je wat voor aanbieders van glasvezel zich bij jou in de buurt bevinden.  Hierbij kun je onder andere zien of je misschien zelfs al bent aangeschreven aan een glasvezelnetwerk, of het überhaupt mogelijk is om dat te gaan doen en of dit in de toekomst misschien gaat kunnen. Het lastige aan glasvezel is dat het namelijk ondergronds aangelegd moet worden en dit een behoorlijke logistieke klus is voor gemeentes. Gelukkig zijn er steeds meer gemeentes die dankzij de populariteit van glasvezel de urgentie inzien om hierin te investeren. Al kan dat dus soms best wat obstakels opleveren – wanneer meerdere straten opengebroken moeten worden bijvoorbeeld.

Hier moet je op letten als je begint met cryptocurrencies

Vorig article

Speeddaten: zo maak je een denderende indruk

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Internet