Tech nieuws

Microsoft: nog steeds het grootste softwarebedrijf ter wereld

0

Microsoft, ook wel afgekort tot MS, is vandaag de dag nog steeds het grootste softwarebedrijf ter wereld. Het is een Amerikaans bedrijf opgericht in april 1975 in Washington door Bill Gates en Paul Allen. Microsoft is een bedrijf dat allerlei computer gerelateerde producten en diensten aanbiedt. Microsoft ontwikkelt en verspreidt deze producten en diensten niet alleen, ook biedt het diverse licenties en uitgebreide ondersteuning aan. In deze blog zullen we het hebben over de diverse Microsoft besturingssystemen, het Microsoft Officepakket en de Microsoft ERP-pakketten, zoals Microsoft Dynamics 365. Lees dus snel even verder!

Microsoft besturingssystemen

Microsoft staat wellicht het meest bekend om zijn verschillende besturingssystemen. In de jaren 80 van de vorige eeuw wist Microsoft de pc-markt te veroveren met het MS-DOS besturingssysteem. Dit zeer primitieve besturingssysteem dat echt nog in de kinderschoenen stond werd al snel opgevolgd door Microsoft Windows 1.0. Hierna volgden onder meer Windows 2.0, Windows 3.0 en 3.1, Windows 3.5 en tot slot Windows 4.0. Al deze versies beschikken over enkele kleine verbeteringen ten opzichte van de voorgaande versie.

Vanaf 1995 besloot Microsoft om de naam van het besturingssysteem af te stemmen op het jaartal waarin het werd uitgebracht. Zo ontstonden onder meer Windows 95, Windows 98 en Windows 2000. Met Windows XP begon het balletje pas echt te rollen voor Microsoft. Dit in 2001 uitgebrachte besturingssysteem werd in haar piektijd door maar liefst 78 procent van alle computergebruikers gebruikt. Pas in 2007 volgde Windows Vista, met daar achteraan Windows 7 in 2009, Windows 8 in 2012 en Windows 10 in 2015. Windows 8 en 10 hebben diverse updates gekregen. Sinds oktober 2021 is de allerlaatste versie, Windows 11, beschikbaar.

Microsoft Office

Microsoft Office is een kantoorsoftwarepakket. Het draait niet alleen op de eigen Windows besturingssystemen maar ook op het mac OS besturingssysteem van Apple en mobiele telefoons en tablets (zowel Android als iOS). Microsoft Office werd gelanceerd in 1989. Het bevatte in eerste instantie alleen Microsoft Word voor het maken van tekstdocumenten, Microsoft Excel voor het maken van complexe berekeningen en Microsoft PowerPoint voor het maken van digitale presentaties. Tegenwoordig bevatten de Microsoft Office pakketten meer onderdelen, zoals Outlook (mailprogramma) en OneNote (notitieprogramma). Ook OneDrive (bestanden opslaan in de cloud) en Microsoft Teams (een communicatieplatform om mee te (beeld)bellen en te chatten) vallen hieronder.

Daar waar het vroeger nodig was om de verschillende onderdelen op je pc, laptop of telefoon te installeren, hoeft dat tegenwoordig niet meer. Met de betaalde dienst Office 365 heb je altijd en overal online toegang tot alle diensten.

Microsoft ERP-pakketten

Naast besturingssystemen en het Office kantoorsoftwarepakket biedt Microsoft ook diverse ERP-pakketten aan. ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Het is een computerprogramma dat bedrijven in staat stelt om verschillende onderdelen van de bedrijfsvoering, zoals inkoop, productie, verkoop en financiën, op elkaar af te stemmen. De Microsoft ERP-pakketten worden aangeboden onder de namen Navision, Microsoft Dynamics NAV en Microsoft Dynamics 365. Deze laatst genoemde is het nieuwste ERP-pakket van Microsoft. Net zoals bij Office 365 het geval is, biedt ook Microsoft Dynamics 365 alle applicaties in de cloud aan. Dit in tegenstelling tot de voorgaande Navision/NAV pakketten waarbij de applicaties op de pc of laptop geïnstalleerd moesten worden. Meer informatie over het Microsoft Dynamics 365 ERP-pakket lees je op de website van Qexpertise.

Hoe krijg je de CPC van jouw Google Ads omlaag?

Vorig article

3 tips om kabels weg te werken in je woonkamer

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Tech nieuws