BlogsHandig

Mag je op kunstgras voetballen met vorst?

0
Mag je op kunstgras voetballen met vorst

Als voetballen je hobby is, dan wil je dit natuurlijk altijd blijven doen. Wanneer er vorst aanwezig is, kan dit behoorlijk vervelend zijn. Je weet dan namelijk niet of je wel mag voetballen op kunstgras. Misschien kun je kunstgras dan wel kapot maken met je schoenen.

De vraag mag je op kunstgras voetballen met vorst, beantwoorden we daarom graag. Op die manier weet je straks precies wat je wel en niet mag. Dit zorgt ervoor dat je binnen enkele minuten weet wat je beter wel en niet kunt doen wanneer het gevroren heeft in Nederland.

Weetje: Het kunstgras is niet bepaald populair in het betaald voetbal. De KNVB heeft dan ook besloten om kunstgras vanaf 2025-26 in de Eredivisie te verbieden.

Op kunstgras spelen met vorst

De eerste vraag is natuurlijk erg logisch, mag je op kunstgras voetballen met vorst? Het simpele antwoord is eigenlijk gewoon, ja. Kunstgras kan behoorlijk wat hebben, veel meer dan natuurlijk gras. Dit gras gaat dan ook niet zomaar kapot als het gevroren heeft. Kunstgras is er juist op gemaakt om hier tegen te kunnen.

Het kan wel per soort kunstgras verschillen waar het goed tegen kan en waar niet. Niet elk kunstgras is precies hetzelfde. Daarom is het altijd verstandig om even te kijken welk soort kunstgras het is, maar in de meeste gevallen is kunstgras bedoeld tegen vorst.

Is nat kunstgras gevaarlijk om op te spelen?

Vele mensen denken dat het gevaarlijk kan zijn om op nat kunstgras te spelen. We kunnen je verzekeren dat dit niet het geval is. Het kan bij nat kunstgras wel meer voorkomen dat je kunt vallen tijdens het voetballen. Je hebt dan namelijk minder grip op het gras, waardoor je makkelijker je evenwicht verliest.

Uiteraard draag je daarom voetbalschoenen. Deze schoenen zijn er namelijk voor gemaakt om grip te houden, ook wanneer het wat minder mooi weer is. De grip hou je dan met je noppen, zodat je niet zomaar onderuit gaat. Door goede voetbalschoenen te dragen, kun je dus veel voorkomen.

Mag je op kunstgras voetballen met vorst en sneeuw?

Mag je op kunstgras voetballen met vorst en sneeuw? Want dit kan wel een andere ervaring geven. Bij sneeuw is het sowieso lastiger om op het kunstgras te lopen. Het is dan goed om de sneeuw eerst te laten smelten en daarna op het veld te spelen.

Het is goed om te kijken dat er onder de sneeuw geen ijs laag is ontstaan. Dit kan namelijk wel veel te glad worden om op te voetballen. Het wordt ook geadviseerd om niet te voetballen op kunstgras wanneer het onder de -15 graden is. Dit is namelijk het moment dat er makkelijker ijsvorming kan ontstaan.

Mag je met elk weer voetballen op kunstgras?

In principe kun je dus zeggen dat je met elk weer wel op kunstgras kunt voetballen. Alleen wanneer de temperatuur onder de -15 graden zakt, adviseren we niet om volop te voetballen op een kunstgrasveld. Dit kan namelijk zorgen voor ijslagen, helemaal in combinatie met sneeuwval of regen.

Het is goed om zelf de situatie in te schatten en te kijken welk weer geschikt is om te voetballen. Als het -15 graden is, zullen de meeste mensen ook niet zo snel naar buiten gaan om een potje te voetballen. Dan zit je liever met een dekentje op de bank.

Natuurlijk gras bespelen met vorst

Natuurlijk gras is wel een heel ander verhaal dan kunstgras. Het is tijdens de vorst absoluut niet aan te raden om over een normaal gazon heen te lopen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat er ziektes in het gazon komen en dit wil je in alle gevallen voorkomen.

Daarnaast kan het normale gras ook afbreken door de kou. Het is daarom een beter idee om niet over normaal gras heen te lopen als je buiten bent tijdens de vorst. Het is al helemaal af te raden om daadwerkelijk te gaan voetballen op een natuurlijk gazon tijdens de vorst.

Liever kunstgras of normaal gras tijdens vorst?

Je mag dus wel voetballen op kunstgras, maar liever niet op normaal gras tijdens vorst. Mijn advies is dan ook altijd om voor kunstgras tijdens vorst en niet voor normaal gras. Op die manier kun je voorkomen dat je het normale gras ziek maakt of helemaal laat afbreken.

Kunstgras heeft eigenlijk helemaal geen problemen met vorst, waardoor het gewoonweg makkelijk is om voor kunstgras te gaan tijdens de vorst. Het voetballen tijdens vorst is niet altijd fijn voor je eigen lichaam, omdat het dan erg koud is, maar het kunstgras kan hier prima tegen.

Waar kan kunstgras niet tegen?

Er zijn natuurlijk wel enkele dingen waar kunstgras niet tegen kan. Zo staat op nummer 1 zeker BBQ’en op kunstgras. Dit is altijd af te raden. Kunstgras kan hier absoluut niet tegen en het kan dan ook gaan smelten. Tijdens de vorst ga je natuurlijk niet zo snel BBQ’en, maar als het van de zomer van plan bent, doe het dan niet op kunstgras.

Kunstgras kan soms wat last hebben van mos en algen, waardoor je kunstgras beter niet alleen in de schaduw kunt laten liggen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je kunstgras aan alle kanten gaat schimmelen of er mos en algen ontstaan. Dit wil je natuurlijk altijd voorkomen, omdat kunstgras niet al te goedkoop is.

De bedrijven en het vermogen van Gert Verhulst

Vorig article

Het Amerikaanse bedrijf dat in de jaren 30 achtergrondmuziek produceerde

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Blogs