Handig

Voor het eerst je huis verbouwen? Handige tips!

0

Heb je een woning gekocht en is er een flinke renovatie nodig? Of wil je je huidige huis eens goed aanpakken? Daar komt al snel een verbouwing bij kijken. Spannend, maar zeker te doen als je de juiste stappen zet. Mocht je nog niet eerder een verbouwing hebben gehad, heb je zeker baat bij déze tips!

 

Maak een planning

 

Een verbouwing valt of staat met een goede planning. Begin hier dus mee! Je kunt wel zomaar wat in het wilde weg starten, maar dan loopt de renovatie al gauw in de soep. Werk liever een duidelijk tijdspad uit. Welke klussen wil je (laten) doen? Wat is daarbij de juiste volgorde? Neem hier ook meteen het financiële plaatje in mee. Reken uit hoeveel budget je beschikbaar hebt voor de verbouwing en kijk wat je met dat bedrag kunt uitvoeren. Als je zelf kunt bijspringen, kun je al de nodige kosten besparen. Ook als je weinig tot geen kluservaring hebt, is dit vaak prima mogelijk. Ga je bijvoorbeeld een plat dak vernieuwen? Je kunt zelf EPDM dakbedekking aanbrengen, wat een relatief eenvoudige klus is. Zo zijn er meer klussen die je zelf (deels) kunt oppakken. De verbouwing kan ook nog eens sneller worden afgerond als je zelf een steentje bijdraagt.

 

Ken de materiaalsoorten

 

Het is slim om wat kennis van zaken op te doen. Het hoeft heus niet ingewikkeld te zijn, als je er maar de tijd voor vrijmaakt. Wat hierbij vooral van belang is? Doe onderzoek naar verschillende materiaalsoorten. De materialen die je uitkiest voor de verbouwing, kunnen immers maar beter van een hoogwaardige kwaliteit zijn. En vaak heb je veel opties om uit te kiezen. Hoe maak je dan de juiste keuze? Precies: door hier zelf al meer over te weten. Lees je goed in en kijk bijvoorbeeld video tutorials met uitleg. We nemen de dakbedekking nog eens als voorbeeld. Wat is EPDM dakbedekking? Hier is online veel over te vinden. Stel daarom vooraf vast welke onderdelen je wilt aanpakken. En zoek op basis daarvan uit welke materialen je hierbij kunt gebruiken. Dat is nuttige kennis om (vooraf) op te doen!

 

Vergelijk offertes

 

Ga je bouwprofessionals inhuren om de klus te klaren? Zeker bij een grote verbouwing is dat een slim plan. Hoe makkelijk het dan misschien ook is, ga toch niet meteen met de eerste, de beste partij in zee. Je houdt je portemonnee namelijk beter te vriend door verschillende offertes op te vragen en deze kritisch met elkaar te vergelijken. Het kan je verbazen hoeveel prijsverschil er zit tussen de ene en de andere partij. Let wel, soms is een aanbod simpelweg te mooi om waar te zijn. Houd dus wel je gezonde verstand erbij. Het is een aanrader om reviews op te zoeken, over een aannemer of bouwbedrijf dat je op het oog hebt. Zijn mensen die je voorgingen (overwegend) enthousiast? Dan kun je er sneller van op aan.

 

Check vergunningen

 

Voor sommige onderdelen van een verbouwing heb je een vergunning nodig. Dit gaat om verbouwingen aan de buitenkant van het huis, zoals de plaatsing van een dakkapel of een uitbouw. Zoek dit vooraf goed uit en vraag een vergunning tijdig aan. Er kan namelijk wat tijd overheen gaan voordat deze is geaccepteerd. En tot die tijd mag je natuurlijk nog niet aan de slag gaan met dit onderdeel van de verbouwing. Renovaties binnenshuis, zoals de plaatsing van een nieuwe keuken, kun je uitvoeren zonder verbouwing. Deze verbouwingen zijn namelijk vergunningsvrij. Ook handig om alvast te weten!

 

Maak duurzame keuzes

 

Duurzaamheid is steeds belangrijker in en rondom de woning. Juist bij een verbouwing kun je hier meteen slimme stappen in zetten. Gebruik bijvoorbeeld duurzame materialen, zoals recyclebare of gerecyclede materialen. Bekijk de mogelijkheden om duurzame oplossingen te plaatsen, of het nu gaat om een warmtepomp of zonnepanelen. Dit zijn allemaal slimme keuzes. Ook de isolatie van de woning is een nuttige stap, juist bij een grotere verbouwing. Op de langere termijn levert het je ook weer meer voordeel op. En je maakt je woning er meer toekomstbestendig mee.

 

Ga meteen goed van start bij de verbouwing, met het maken van een planning. En onthoud: hoe meer onderzoek je vooraf al doet, hoe beter. Zo ben je straks een expert op het gebied van renovaties!

Mijn Philips TV resetten zonder beeld maar wel geluid

Vorig article

Dit is hoe je als ondernemer jouw verpakkingsmateriaal beter voor het milieu kunt maken!

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Handig