Handig

Hoe maak je de beste natuurfoto’s?

0
black sony dslr camera on green grass in front of brown and green mountain

De steeds veranderende kleuren van de lucht bij zonsopgang en zonsondergang, de rust van een meer omringd door prachtige bomen en de verschillende dieren in hun natuurlijke habitat, maken de natuur een fantastische plek voor foto’s! Foto’s maken van de natuur kan een geweldige manier zijn om het buitenleven te documenteren, en het kan natuurlijk ook een leuke hobby zijn. Maar, het maken van de best mogelijke opnamen van de natuur natuurlijk wel wat voorbereiding en vaardigheid. Hier volgen enkele tips voor het maken van prachtige natuurfoto’s:  

Kies de juiste tijd van de dag

Bij fotografie is timing alles! De beste tijd om buiten foto’s te maken hangt af van het gewenste eindresultaat – als je zacht licht en gedempte kleuren wilt, is de vroege ochtend of late middag het beste; als je fellere tinten en meer contrast wilt, is de middag ideaal. Houd in gedachten dat bewolkte dagen ook geweldige verlichting kunnen bieden voor landschapsfotografie; wees niet bang om te experimenteren! Zie je de perfecte beelden al helemaal voor je, maar weet je niet precies hoe te starten? Kies dan voor een fotoworkshop Rotterdam en laat je inspireren! 

Denk na over de compositie

De compositie van een foto kan hem maken of breken – neem dus de tijd om je foto op te stellen. Bedenk hoe je de objecten wilt rangschikken en welke elementen de aandacht van de kijker zullen trekken. Als je bijvoorbeeld een lucht vol wolken fotografeert, wil je ze dan horizontaal over het kader laten lopen? Of is een symmetrische opname met een enkele wolk in beeld beter? Maak een paar proefopnamen en speel met verschillende hoeken tot je iets vindt dat er goed uitziet.

De instellingen van je camera

Kennis van de instellingen van je camera is essentieel als je goede foto’s wilt maken. Dat betekent dat je moet weten hoe je de sluitertijd en het diafragma instelt, maar ook andere functies zoals de flitser, de witbalans en het ISO-niveau. Ditzelfde geldt natuurlijk wanneer je kiest voor bijvoorbeeld smartphone fotografie. Maak jezelf vertrouwd met deze instellingen voordat je de natuur intrekt, zodat je geen enkele gouden kans mist!

Met een beetje voorbereiding en oefening kan iedereen beginnen met het maken van prachtige natuurfoto’s met zijn camera. Waarom zou je het dit weekend niet eens proberen? Denk eraan: kies het juiste moment van de dag voor je opname; denk aan de compositie bij het plaatsen van objecten in het kader; en maak je vertrouwd met de instellingen van je camera of smartphone voordat je de natuur in gaat. We wensen je veel plezier en vooral veel prachtige natuurfoto’s toe! 

Kies jij ook voor de TTNL Managed Cloud?

Vorig article

Waarom is de tijdregistratie zo belangrijk voor ondernemers

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Handig