Internet

De nieuwste beveiligingsmethoden voor jouw slimme apparaten 

0

Ons leven wordt een stuk gemakkelijker gemaakt door de komst van slimme apparaten. In de auto op weg naar huis alvast de kachel aanzetten. Of met je smartwatch gezonder leven. Mogelijkheden te over. Maar hoe veilig zijn deze apparaten? En hoe beveilig je deze slimme apparaten nu tegen hackers?

Thuis-hub

Heb je veel slimme apparaten in huis? Dan kun je deze aansluiten op een zogenaamde Thuis-hub. Dit is een beveiligde ‘ruimte’ die je zelf kan instellen. Je bepaalt zelf welke apparaten je hierop aansluit en welke apparaten contact maken met het internet. Voorbeelden van dergelijke Thuis-hubs zijn onder andere Cujo en F-Secure Sense.

Vingerafdrukscanner

Misschien heb je recent gehoord dat vingerafdrukscanners helemaal niet zo heel veilig zijn. Gelukkig komen er van slimme apparaten ook steeds betere versies op de markt en worden er steeds betere beveiligingsmethoden ontwikkeld. De Samsung S10 van KPN heeft nu bijvoorbeeld een sensor in het beeldscherm ‘verstopt’. De welbekende homeknop zit letterlijk in het beeldscherm verwerkt en reageert op Sonargeluid zodra je vinger het scherm raakt.

 

Is Samsung dan de enige die zo’n nieuwe vingerafdrukscanner in haar apparaten verwerkt? Nee, Samsung is niet de enige! De Huawei Mate 20 Pro heeft een zelfde soort vingerafdrukscanner ingebouwd, waardoor het design van de telefoon ongebroken is. Net zoals bij de s10 van Samsung.

Beveiligingsupdate

Lang niet iedereen heeft altijd zin om zijn of haar apparaten te updaten. Het duurt soms lang, het komt nu even niet goed uit, of, het besturingssysteem gaat er heel anders uitzien. Toch is het verstandig om in ieder geval het beveiligingssysteem van je apparaten te updaten, zelfs van je smartwatch. Dat heb je toch de nieuwste beveiliging en hoef je niet per se het nieuwe uiterlijk van de volledige update mee te pakken.

 

Laat je niet hacken

Je kan jezelf ook heel gemakkelijk beschermen tegen hackers. Je moet er wel even wat tijd in investeren, maar dan heb je ook wat. Zo maak je het hackers toch weer een stapje lastiger om bij jouw gegevens te komen. Het is geen handleiding tot een volledige firewall, maar voor je slimme thermostaat, is dat ook niet nodig.

Tips

Kan je zelf nog meer doen om je apparaten veilig te houden? Dat kan natuurlijk altijd. Kies voor de apparaten die je aansluit in jouw omgeving een uniek en veilig wachtwoord. Gebruik nooit dezelfde wachtwoorden voor belangrijke apparaten en accounts. Dat maakt je als consument erg kwetsbaar voor datadiefstal. Update je apparaten regelmatig, in ieder geval het beveiligingssysteem ervan.

Als laatst, houd de controle over je eigen internet. Je kan er voor kiezen om je IoT-apparaten (Smart home-apparatuur, wearables etc.) te scheiden van apparaten met gevoelige informatie, zoals laptops en tablets. Mocht je dan toch gehackt worden, blijft de schade beperkt tot de apparaten die verbonden zijn met het gastnetwerk.

Pas op! Dit soort websites zijn illegaal in België

Vorig article

De grappigste wifi namen

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Internet