Handig

Waarom is koken op inductie gezonder dan koken op gas?

0
inductie of gas gezonder?

Wat wordt er gezegd in de media?

Zoals bij alle nieuwe technologieën ontstaan er na verloop van tijd kritische geluiden. Nieuwe technologie is vaak nog onbekend en daarom ook vaak onbemind. Dit is niet anders bij inductiekookplaat technologie. Er verschijnen steeds meer artikels met sensationele titels als “Is koken op inductie wel gezond?”,“Straling maakt koken op inductie ongezond” “Let op met koken op inductie!”

Wat zijn de risico’s?

Het klopt dat in sommige gevallen een klein deel van het elektromagnetische veld niet door de pot wordt geabsorbeerd en in de omgeving terechtkomt. De vrijgekomen straling is te vergelijken met de straling van een standaard alarmsysteem. Dus perfect veilig voor de meesten mensen.

Naast het elektromagnetische veld bestaat er ook een risico op stralingslekken. De kookplaat kan elektrisch geladen zijn en kan in een zeldzaam geval een minimale elektrische schok veroorzaken bij aanraking. Zoals eerder vermeld is het risico hierop minimaal. Tot slot moeten inductiekookplaten aan zeer strenge wettelijke voorwaarden voldoen. Je vindt op de Europese markt alleen maar inductiekookplaten die bij correct gebruik geen gevaar voor de gezondheid opleveren.

Waarom is koken op inductie gezonder dan koken op gas?

Je eet gezonder met een inductiekookplaat. Net als bij gas warmt de inductiekookplaat vrijwel onmiddellijk op, wat de kooktijd verkort. Omdat je niet zo lang hoeft te koken, blijven de voedingswaarden van het gerecht behouden.

In tegenstelling tot een gasfornuis komen er geen roetresten vrij. Roetresten die vrijkomen bij het gasfornuis hebben weinig effect op de longen. Naast brandwonden zal een gashaard u niet schaden.

Conclusie

Als je deze tips op inductie-info.nl volgt, is koken op inductie gezonder dan koken op gas. De elektromagnetische stralingen die vrijkomen berokkenen jou geen of amper schade. Bij zowel inductie als gas is de kooktijd minder lang, waardoor de voedingswaarde behouden wordt. Een gasfornuis heeft als klein nadeel dat er soms wat slecht verbrande gassen vrijkomen. De impact hiervan is echter minimaal.

 

Brengen online games je veiligheid online in gevaar?

Vorig article

Veilig op je scooter rijden met deze 5 tips

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Handig