Eindelijk heb je de knoop doorgehakt: Je start een eigen bedrijf. Dat is natuurlijk ongelooflijk spannend. Je kan nooit van tevoren goed inschatten of dit een succes wordt. Daarnaast zal je ook veel eigen geld moeten inleggen om de start te kunnen financieren. Wat als het bedrijf vervolgens niet loopt en je alleen maar verliezen lijdt? Allemaal zorgen, maar geen concrete antwoorden. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je iets van die druk van je schouders kunt afhalen. Als je weet hoe de bedrijfsfinanciering van jouw bedrijf er straks uit komt te zien, zal dit al enorm veel stress verminderen. Maar hoe pak je die financiering nu precies aan? In dit artikel geven we enkele tips.
Ga in gesprek met particuliere investeerders
Het is vaak best lastig om de bank zo ver te krijgen om te investeren in een nieuw bedrijf. Vaak vinden zij dit te veel risico. Je hebt dan ook meer kans van slagen wanneer je om een investering aan een particuliere investeerder vraagt. Zij zijn vaak beter bereidt om naar jouw verhalen te luisteren. Om in te schatten wat het succes van een bedrijf gaat zijn. Als zij écht geloven in jouw bedrijf, dan kan dit heel veel steun opleveren.
Het is dan ook verstandig om vóórdat je ook maar enige concrete stappen zet richting een eigen bedrijf, er eerst een goed bedrijfsplan wordt opgesteld. Denk goed na over de dingen die zeker niet in dit bedrijfsplan mogen ontbreken. Hoe kun je investeerders overtuigen om te geloven in jouw bedrijf? Wat maakt jou anders dan al die andere ondernemers? Waarom komen klanten straks vooral op jouw bedrijf af? Als je dit goed weet over te brengen, levert dit je heel veel op en wordt het financieren van de start van het bedrijf een eitje.
Sluit een zakelijk krediet af
Er zijn verschillende manieren waarop je de bedrijfsfinanciering kunt regelen. Het is natuurlijk het beste om dit vanuit je eigen financiële middelen te doen. Het is echter ook niet vreemd als dit niet lukt. Gelukkig kom je in veel gevallen in aanmerking voor een zakelijk krediet. Kleine kanttekening is wel dat dit alsnog om een eigen inleg vraagt. Meestal kom je namelijk pas in aanmerking voor een zakelijk krediet van Floryn als je minimaal zes maanden als bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ergens ook prettig. Op die manier kan je eerst met je eigen inleg zien of jouw bedrijf succes heeft en of er verdere doorgroeimogelijkheden zijn. Vervolgens kan je na een half jaar deze ambitieuze plannen omzetten tot actie wanneer je een zakelijk krediet kunt afsluiten. Het risico dat je met een hoge schuld blijft zitten is dan veel kleiner.
Vraag hulp aan familie en bekenden
Lukt het je niet om vreemden te overtuigen van jouw bedrijf? Dan kan je ook altijd nog familie en bekenden om hulp vragen. Wees je er wel van bewust dat financiële rompslomp met bekenden al snel frictie kunnen veroorzaken. Doe dit dan ook alleen wanneer er duidelijke afspraken zijn gemaakt en als je zeker weet dat dit niet in de weg gaat staan van jullie onderlinge relatie.