Handig

Help, mijn laptop doet raar!

0

Zeker als je hem veel nodig hebt voor je werk, kan een laptop die niet doet wat jij wilt voor flinke paniek zorgen. Maar wist je dat je veel problemen zelf kunt oplossen, en dat zelfs een laptop die niet meer op wil laden niet meteen vervangen hoeft te worden?

Wat is er aan de hand?

Voor je je laptop het raam uitkiepert, is het goed om eerst eens even rustig te kijken wat er nu precies aan de hand is. Is het een bepaald programma dat niet meer werkt, of doet je laptop in zijn geheel vreemd? Kun je de laptop nog aan zetten, of zit er helemaal geen leven meer in? Heb je iets veranderd, bijvoorbeeld software geïnstalleerd of de kabels op een andere manier aangesloten vlak voor het mis ging, of zijn de problemen geleidelijk ontstaan?

Dit soort vragen zullen je ook gesteld worden als je bijvoorbeeld een beroep wilt doen op de garantie, of iemand inschakelt om je laptop te repareren. Ga het voor jezelf dus zorgvuldig na, en schrijf het bij voorkeur even op. Zo is de kans groter dat een expert snel kan inschatten wat er aan de hand is, en wat voor oplossingen er kunnen zijn.

Wat kun je zelf doen?

Wil je eerst zelf proberen de problemen te verhelpen? Goed plan. Een groot deel van de veelvoorkomende issues kun je namelijk zelf prima aanpakken. Doet je laptop raar, willen programma’s niet meer openen of sluiten of is hij plots heel traag? Dan kan ouderwets uitzetten en weer inschakelen vaak al prima helpen. Ook kan het terugzetten van een back-up van een moment waarop je nog geen problemen had een goed idee zijn, zeker als het mis is gegaan nadat je nieuwe software hebt geïnstalleerd.

Je laptop laadt niet meer op? Dan is de kans groot dat het probleem niet bij je laptop zelf ligt, maar bij de oplader. Voor je je laptop weggooit of ter reparatie aanbiedt, kan het dus goed zijn om het eens met een andere oplader te proberen. Let wel op dat je er eentje gebruikt die voor jouw laptop geschikt is. Heb je een Dell laptop, gebruik dan alleen een Dell oplader en dan ook nog eens een variant die specifiek voor jouw type laptop geschikt is. Anders is de kans aanwezig dat je de problemen alleen maar groter maakt, en zelfs de hardware blijvend kunt beschadigen.

Helpen al deze stappen niet, en doet je laptop nog steeds niet wat jij wilt? Dan heb je zelf alles geprobeerd dat je kan, en wordt het tijd om hulp in te schakelen. Ga nooit zelf een laptop uit elkaar halen, zeker als je er geen verstand van hebt, maar laat dat over aan de experts. De kans dat zij er iets aan kunnen doen is vele malen groter dan dat je zelf de boel nog kunt fixen.

Meer doen met hetzelfde budget

Vorig article

Hoe voorkom je hoge reparatiekosten voor je telefoon?

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Handig