Handig

Geld én tijd besparen? Begin met online boekhouden

0

De gemiddelde ondernemer verstuurt en ontvangt iedere maand de nodige facturen. Geldt dit ook voor jouw bedrijf? Dan kan boekhouden een tijdrovende klus zijn. Daarom besteed je het mogelijk uit aan een accountant. In dat geval bespaar je tijd, want de boekhouding wordt voor jou gedaan. Je bespaart alleen geen geld. een accountant brengt immers kosten in rekening voor het doen van jouw boekhouding. Vind je dit zonde van jouw geld? Dan zit er niets anders op dan zelf aan de slag te  gaan. Kies in dat geval voor online boekhouden. Hiermee bespaar je namelijk niet alleen geld, maar ook nog eens tijd.

Waarom is online boekhouden tijdbesparend?
Doe je jouw boekhouding al jaren in Excel? Dan vraag jij je mogelijk af hoeveel tijdwinst online boekhouden jou oplevert. Dit hangt af van het boekhoudpakket waar je voor kiest. Toch lever het gebruik van een boekhoudprogramma jou altijd tijdwinst op. Je kunt jouw zakelijke rekening namelijk aan zo’n programma koppelen. Grote voordeel hiervan is dat de transacties van de rekening direct ingelezen worden. Hierdoor hoef je ze niet langer handmatig in te voeren.

Je bespaart overigens niet alleen tijd door jouw zakelijke rekening te koppelen aan een online boekhoudprogramma. Nee, want je kunt er namelijk ook mee factureren. Verstuur je ook facturen vanuit dit programma? Dan bespaar je nog meer tijd. Omdat je de rekeningen in het programma maakt, worden ze direct aan jouw administratie toegevoegd. Dit is niet het enige, want het programma koppelt transacties ook direct aan de juiste facturen. Hierdoor hoef je dit zelf niet allemaal meer uit te zoeken.

Geen omkijken meer naar btw-aangifte
Als zelfstandig ondernemer krijg je – naast de inkomstenbelasting – ook te maken met omzetbelasting. Hier moet je eveneens aangifte van doen bij de Belastingdienst. Veel ondernemers doen ieder kwartaal btw-aangifte, maar het kan ook per maand of per jaar. Voordat je deze aangifte kunt doen, moet je jouw boekhouding op orde hebben. Je moet immers doorgeven hoeveel btw je betaald en ontvangen hebt. Het kan je betrekkelijk veel tijd kosten om alles op een rijtje te zetten.

Gebruik je een online boekhoudprogramma? Dan kost de btw-aangifte jou geen tijd meer. Althans, wel wanneer je jouw zakelijke rekening aan dit programma koppelt en ermee factureert. Doordat het programma facturen en transactie bij elkaar zoekt, staat de btw-aangifte direct klaar. Zodoende heb je hier zelf geen omkijken meer naar. Je moet de aangifte alleen wel zelf versturen naar de Belastingdienst. Verstuur deze tijdig, want anders kun je binnenkort een boete verwachten.

Wat kost een boekhoudprogramma?
Je weet inmiddels dat je flink wat tijd bespaart met online boekhouden. Maar hoe zit het met de kosten? Ook dit levert je een bespring op. Althans, wel wanneer we het vergelijken met uitbesteden. Een online boekhoudprogramma kost namelijk maar een fractie van de kosten die een accountant in rekening brengt. Onderaan de streep ben je dus ook goedkoper uit.

Hoeveel je betaalt voor online boekhouden hangt af van het pakket dat je kiest. Zo zijn er bijvoorbeeld pakketten voor zzp’ers en freelancers, maar ook voor mkb-bedrijven. Een pakket voor zzp’ers en freelancers is geschikt voor één gebruiker en heeft een limiet voor wat betreft het aantal verkoopfacturen en bonscans. Een boekhoudpakket mkb is geschikt voor meerdere gebruikers en heeft geen limiet voor wat betreft verkoopfacturen en bonscans. Hoe uitgebreider het pakket, des te meer je betaalt voor online boekhouden.

Veilig op je scooter rijden met deze 5 tips

Vorig article

Deze tips helpen jou met het vinden van de perfecte laptop

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Handig