Tech nieuws

Deze praktische voorbeelden van domotica kan jij toepassen in huis

0

Een domotica systeem is eigenlijk een verzameling van apparaten en diensten die het leven makkelijker maken. Voor mensen met een beperking kan domotica in huis van levensbelang zijn, terwijl het voor andere mensen gewoon het leven wat meer comfortabel maakt. Omdat het soms om behoorlijk complexe technologie gaat zien veel mensen door de digitale bomen het bos niet meer. Hier zijn 5 praktische voorbeelden van domotica die je kunt toepassen in je eigen huis.

Is domotica hetzelfde als smart home?

Smart home is heel eenvoudig gesteld de commerciële naam voor domotica, in beide gevallen gaat het om huisautomatisering. De ontwikkeling heeft namelijk de oorsprong in de zorg. Voor senioren was het praktisch en veilig als de verlichting de badkamer aan zou gaan op het moment dat ze binnenkwamen, dus zonder knop. Voor personen in een rolstoel is het ideaal als de gordijnen openen en sluiten dankzij een lichtsensor of tijdklok. In eerste instantie waren dit dure innovaties, na verloop van tijd kon er op de kosten worden bespaard dankzij opschaling voor de consument. Nu kan iedereen profiteren van betaalbare domotica in huis.

1.Rood licht bij alarm

Voor veel mensen is de eerste stap op weg naar een slimme woning een set lampen met app. Dan kun je het licht dimmen met een app, of kies overdag voor koel-wit licht terwijl je ‘s avonds de lamp warm-wit laat stralen om je natuurlijk bioritme optimaal te laten functioneren. Als je kiest voor lampen met instelbare kleur kun je nog verder gaan met automatisering. Zo kun je de verlichting koppelen aan je alarmsysteem. Als het alarm afgaat dan kun je de verlichting rood laten kleuren om aan te geven dat er gevaar dreigt. Dan weten personen die naar harde muziek luisteren of een hoofdtelefoon dragen ook dat er iets aan de hand is. Met gekleurde verlichting kun je veel meer dan een discotheek in huis bouwen!

2. Groene grasmat in de zomer

Nu we het toch hebben over kleurtjes is hier een domotica tip voor buiten in de tuin. Zo zijn er ook slimme sprinklers te koop die het water besproeien wanneer dit nodig is. Dat is praktisch bij afwezigheid, je kunt dergelijke systemen op verschillende manieren aansturen. Met een tijdklok of zelfs met een zonnesensor van Somfy.be. Dan geef je bijvoorbeeld aan dat de sprinkler gaat sproeien wanneer zon onder is zodat het water niet verdampt en het gras niet verbrandt.

3. Het zonnetje buiten huis

De uitdrukking “het zonnetje in huis” staat voor een welkome gast. Dit is niet altijd de felle zon die je zeker in de zomer liever buiten de woning houdt. De raamdecoratie is op dezelfde wijze als de sprinkler te koppelen aan een lichtsensor. Dat is heel praktisch want zo kun je de raamdecoratie aan de zonzijde van het pand laten openen of sluiten naar wens. Dit werkt met meerdere rolgordijnen op maat, zo kun je de raamdecoratie in de woonkamer en slaapkamer aan de voorzijde aan elkaar koppelen evenals de gordijnen aan de achterzijde van de woning.

4. Lekker warm zonder extra te stoken

Een warm huis betekent niet automatisch dat er veel energie verbruikt wordt. Zo is het mogelijk een zelflerende thermostaat te installeren die de woning voorverwarmt in de ochtend en weer op tijd laat afkoelen in de avond. Verlaat je de woning? Dan gaat de verwarming automatisch een paar graden omlaag. Je kunt nog verder gaan door een slimme thermostaat van Honeywell te koppelen aan slimme radiatorknoppen van Somfy. Zo is het mogelijk per kamer de gewenste temperatuur in te stellen wat kan helpen om energie te besparen.

5. Dat klinkt als muziek in de oren

Als laatste maak je de woning nóg praktischer met spraakbediening. Met de Apple HomePod, de Google Nest Home luidspreker of Amazon Echo dots door het huis verspreid kun je overal van je favoriete Spotify afspeellijsten genieten of vraag wat het laatste nieuws is. Slimme luidsprekers kunnen namelijk niet alleen geluid produceren maar ze luisteren ook naar spraakcommando’s zoals licht aan of de verwarming omhoog.

Waar ga jij beginnen?

Een prachtige eigenschap van domotica is de schaalbaarheid. Dit houdt in dat je zelf bepaalt welke apparaten of diensten je koppelt op ieder moment. Zo kun je een Somfy TaHoma slimme hub installeren en die koppelen aan elektrische raamdecoratie van PoweredBlinds of een set Hue lampen. Wil je liever de Google Assistent omdat Siri je vraag weer niet begrijpt? Ook dat is mogelijk. Begin met de toepassingen die het meeste voordeel opleveren in jouw situatie en bouw het domotica systeem verder uit. Dan hoef je niet direct een fortuin te besteden en het is ook veel eenvoudiger om het systeem in te stellen en te onderhouden. Zorg er wel voor dat de nieuwe toepassingen werken binnen het systeem, helaas werken nog niet alle fabrikanten even goed samen met deze technologie.

Dit zijn de beste accessoires voor mannen

Vorig article

Combineer verschillende soorten raamdecoratie

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Tech nieuws