Geld

Alles wat je moet weten over de gevaren van achteraf betalen

0

We hebben het allemaal weleens gedaan, achteraf betalen. Hoe makkelijk is het om iets te bestellen en achteraf te betalen. Maar wist je dat het best gevaarlijk kan zijn? Bij sommige mensen gaat het zelfs zover dat ze leningen moeten afsluiten om rekeningen te kunnen betalen? Dit noemen we lening oversluiten. In dit artikel vertellen we je over het gevaar van achteraf betalen.

Wat als je de rekening niet kunt betalen?

Het kan gebeuren dat je iets hebt besteld en de retourtermijn voorbij is. Dan krijg je vaak wat mailtjes met een betaalherinnering. Na 2 à 3 keer krijg je een mail met een laatste herinnering en wordt er gedreigd met een boete. Webshops staan in hun goed recht om jou een boete te geven wanneer je niet betaald.

Wanneer je de rekening niet kunt betalen, kun je vaak een betalingsregeling treffen. Soms gaat dat via het bedrijf zelf en soms gaat dat via een buitenstaander. Bij organisaties als Klarna, kun je in de app zelf een betalingsregeling instellen. Als je dan kiest om de betaling uit te stellen, moet je hier ook een klein percentage rente over betalen.

Bij sommige webshop kun je tijdens het bestellen al kiezen om gespreid te betalen, dit kan een goede oplossing zijn als je geen grote buffer hebt voor grote uitgaven. Vaak wordt ook bij deze betaalmethode een extra bedrag gerekend wat je kunt zien als rente.

Gevaar van achteraf betalen

Door veel mensen worden de gevaren van achteraf betalen onderschat. Op de knop drukken om te betalen is makkelijk gedaan maar vaak vergeten mensen dat het bedrag na een aantal weken ook echt betaald moet worden. Daarnaast lezen veel mensen de mailtjes niet en verwijderen ze deze zonder ze te hebben geopend. Mensen vergeten dus ook snel dat er nog een rekening openstaat. Voor mensen met een kleine portemonnee of studenten is dit een gevaar. Door achteraf te betalen kun je online winkelen zonder dat je er budget voor hebt. Dit is het grootste gevaar dat kleeft aan achteraf betalen.

Onwaarheden over achteraf betalen

In principe is achteraf betalen, een mooi concept. Vooral in deze tijd waarin we steeds vaker online bestellen. We willen eerst weten hoe het product eruit ziet en hoe de kwaliteit van het product is. Buitenom dat achteraf betalen zeker risico’s met zich meebrengt, zijn er veel mensen die fabels verspreiden. Zo denken veel mensen en vooral ondernemers dat achteraf betalen voor hen niet veel oplevert. Het tegenovergestelde hiervan is waar. De mogelijkheid om achteraf te betalen levert een webshop alleen maar meer klanten op. Wist je dat het in Nederland zelfs verplicht is om mogelijkheid te bieden om achteraf te betalen.

Naast dat mensen denken dat achteraf betalen, ondernemers meer kost dan dat het oplevert, denken ook veel mensen dat achteraf betalen de kans op identiteitsfraude verhoogt omdat het zo makkelijk is om te betalen. De manieren om dit tegen te gaan worden continu verbeterd en er wordt gehamerd op de veiligheid van consumenten en ondernemers. Achteraf betalen is dus veilig en wordt alleen maar veiliger.

Altijd gamen met een goede internetsnelheid

Vorig article

Verschillende cryptokoersen uitgelegd

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Geld