Tech nieuws

Alles over e-sports: gouden huwelijk tussen sport en tech

0

Hoewel e-sports de laatste jaren stevig in de lift zit, is het nog zeker niet zo dat het fenomeen bij iedereen bekend is. In dit artikel praten we je bij over wat e-sports precies is en hoe de historie eruitziet en gaan we dieper in op wedden op e-sports.

Wat is e-sports?

E-sports staat voor electronic sports en is kort samengevat het competitief spelen van computerspellen. Het kan zowel individueel als in teamverband en op professioneel als op amateurniveau worden gespeeld. Populaire spellen voor e-sports zijn onder andere Call of Duty, League of Legends, Counter-Strike, Dota 2, Fornite en FIFA.

Toeschouwers kunnen meekijken via online platformen als Twitch en YouTube. Daarnaast worden er grootschalige evenementen georganiseerd, die niet zelden stijf uitverkocht zijn. Wereldwijd kijken er honderden miljoenen mensen naar e-sports. De echte supersterren in de e-sportswereld verdienen miljoenen euro’s (!) per jaar, maar dit is uiteraard lang niet voor iedereen weggelegd. Vooral in Aziatische landen is e-sports groot, maar ook in Europa en Noord-Amerika mag de faam zeker niet worden onderschat.

Geschiedenis van e-sports

Hoewel e-sports een nieuw fenomeen lijkt, bestaat het al langer dan je misschien zou denken. Volgens esportsclub.nl voert de historie van het e-sports ons terug naar19 oktober 1972. Destijds werd op Stanford University een wedstrijd voor het spel Spacewar gehouden, met als inzet een jaarabonnement op het tijdschrift Rolling Stone. De term e-sports wordt echter pas sinds de jaren negentig gebruikt. Vanaf 2010 maakt e-sports een flinke groeispurt door en nam het aantal kijkers en het prijzengeld sterk toe. Dit komt onder andere door de populariteit van streamingplatforms als Twitch.

Is e-sports een sport?

Er is nogal veel te doen om de vraag of e-sports een sport is of niet. Enerzijds is er geen sprake van fysieke beweging, maar dat is ook bij schaken en dammen niet het geval. Bovendien moet er serieus voor getraind worden. In Nederland wordt e-sports nog niet officieel als sport geclassificeerd, maar in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, China, Zuid-Korea en Frankrijk wel.

Wedden op e-sports

Met de opkomst van e-sports ontstond ook de mogelijkheid op de wedstrijden te wedden. Dit doe je bijvoorbeeld bij bet777.be. Bij deze bookmaker is het onder andere mogelijk om op de League of Legends LVP Superliga, het Dota 2 Pro Circuit en de Counter-Strike: GO WePlay Academy League te wedden. 

Een antal tips om te wedden op e-sports:

  • Neem de statistieken door voordat je een weddenschap plaatst.
  • Blijf op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen, bijvoorbeeld via nieuwswebsites.
  • Kijk wat experts op het gebied erover zeggen en welke voorspellingen zijn doen.

Groeit e-sports nog verder door?

E-sports bestaat dus al aardig wat jaren, maar timmert nog niet zo gek lang serieus aan de weg. Niet alleen e-sports zelf is groeiende, ook het wedden erop wordt door steeds meer liefhebbers gedaan. We zijn benieuwd in hoeverre dit nog doorgroeit en wat de toekomst voor e-sports in petto heeft!

R Teed schreef een boek over Bitcoin, Top 5 beste boeken over crypto

Vorig article

Hoe het internet ons in 2022 meer biedt dan informeren en communiceren

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Tech nieuws