Tech nieuws

Hoe kun je worden gehackt op social media? En hoe is dit te voorkomen én te verhelpen?

0

Wat is er vandaag de dag het meest persoonlijk? Inderdaad, je social media-kanalen. Voor hackers een goudmijn aan informatie. En die informatie wordt vaak weer ingezet om geld af te troggelen. Het extra goed beveiligen van je social media-kanalen is dan ook erg belangrijk. Hoe je dat moet doen en wat je moet doen als je toch bent gehackt? In deze blog vertellen we jou dat. Want: voorkomen is beter dan genezen!

Hoe word je gehackt?

Hackers gebruiken tools om zwakke websites leeg te trekken. Zwakke websites zijn internetsites die niet goed zijn beveiligd. Een slotje in de URL vertelt jou of deze website veilig of niet. Vaak gebeurt het dan een website, waar je je misschien ooit eens snel op hebt aangemeld wordt gehackt. Gebruik je hier hetzelfde wachtwoord als bijvoorbeeld voor je social media-kanalen? Dan is de kans groot dat hackers hierachter komen. Ze gaan natuurlijk niet overal jouw wachtwoord invullen om te kijken of ze zo in jouw profielen komen. Nee, ze hebben daar slimme programma’s voor waardoor ze binnen enkele minuten doorhebben waar ze op in kunnen loggen én wat daar valt de halen.

Wat kun je doen?

Je weet wanneer je gehackt bent wanneer er bijvoorbeeld ineens berichtjes uit jouw naam worden gestuurd naar vrienden op Facebook op Instagram. Soms volg je ook ineens kanalen die je nog nooit eerder hebt gezien. Of er worden onbekende linkjes gedeeld op jouw profielpagina. Dan moet er een lampje branden dat je wellicht bent gehackt. Wat moet je nu doen?

  • Tip 1: verander regelmatig het wachtwoord op je verschillende kanalen.
  • Tip 2: gebruik voor elk kanaal een ander wachtwoord
  • Tip 3: een uniek wachtwoord maak je door willekeurige letters, cijfers en symbolen te gebruiken.

Nieuw telefoonnummer?

In sommige gevallen is het niet het wachtwoord wat wordt gebruikt, maar is het je mobiele nummer. Je kunt tenslotte met je mobiele nummer inloggen op Facebook en Instagram. Het is daarom slim om regelmatig een nieuw nummer aan te schaffen. Bijvoorbeeld een Sim Only abonnement van Simyo. Wil jij de beste deel vinden? Denk dan aan Sim Only vergelijken.

DJ worden? Zo krijg je het voor elkaar

Vorig article

Jaarwisseling nadert: 5 redenen om nog snel van zorgverzekering te wisselen

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Tech nieuws