BlogsHandig

4 logische en belangrijke ondernemerstips

0

Ondernemen gaat altijd met vallen en opstaan. Het ene moment voel je je Lionel Messi, terwijl je je het volgende moment een onbenul voelt. Dit is compleet logisch; deze stemmingswisselingen horen bij het ondernemerschap. Wat ook bij het ondernemerschap hoort, is onzekerheid. Je weet nooit of je volgende week of maand nog (veel) klanten hebt. Ook weet je niet wat de toekomst voor je in petto heeft.

Mocht je met je eigen onderneming willen starten, is het een goede idee om je niet te veel aan te trekken van het bovenstaande. Belangrijker is om gewoon de stap te wagen en te kijken waar je eindigt. Niet geschoten is altijd mis. Daarbij is het wel verstandig om onderstaande ondernemerstips op te volgen. Dit zijn zeer logische tips, maar tegelijkertijd ook ontzettend belangrijk.

Tip 1: verdiep je in financiën en boekhouden

Binnen elk bedrijf draait uiteindelijk alles om geld. Zelfs de bedrijven die aangeven dat dit voor hen niet belangrijk is, hebben simpelweg geld nodig. Je zou daarom – als ondernemer – ook alles over geld moeten weten. Dit doe je door je te verdiepen in financiën en boekhouden.

Wat je precies over bedrijfsfinanciën moet weten? Dat is enigszins afhankelijk van de grootte van je bedrijf. Als zzp'er moet je onder meer weten welke belastingen je af moet dragen, hoe je dit moet doen en wat het belang van een goede cashflow is. Als mkb-bedrijf kun je je bijvoorbeeld in MKB factoring en het aantrekken van vreemd vermogen verdiepen.

Hierboven is het woord factoring even genoemd. Wat is factoring? Dat is een vorm van financiering waarbij je je facturen niet naar je klant stuurt, maar naar een factoring bedrijf. Dit bedrijf maakt het geld direct naar je over; je hebt hierdoor snel de beschikking over je zuurverdiende centjes. Het factoring bedrijf int het geld vervolgens bij je klant.

Tip 2: verwacht geen gouden bergen

Het is voor een ondernemer belangrijk om realistisch te zijn. Op lange termijn kun je zeker veel geld verdienen, maar op korte termijn is dit vaak onrealistisch om te verwachten. Verwacht daarom geen gouden bergen, maar richt je pijlen echt op de lange termijn. Zet een stip op de horizon en houd koers.

Tip 3: succes komt je niet aanwaaien

Geloof niet alle goeroes die op Instagram hun cursussen en dergelijke aanbieden. Deze ondernemers laten blijken dat ondernemer eenvoudig is, maar dat is niet het geval. Voor successen moet je simpelweg hard werken. Verwacht daarom nooit dat succes je zomaar aan komt waaien. Ook niet als een goeroe dit op Instagram verkondigt.

Tip 4: zorg voor onderscheidend vermogen

Wil je succesvol worden met je bedrijf? Dan is het belangrijk om je te onderscheiden van je concurrenten. Zorg voor een aantrekkelijk aanbod, verdiep je in je doelgroep en zorg dat je echt iets aan te bieden hebt. Bijkomende tip: ga niet direct heel laag zitten met je prijzen. Als je iets te bieden hebt, komen de klanten vanzelf op je af. Ondanks dat je naar jouw mening wellicht hoge prijzen hanteert.

Ontdek de wereld van 3D-modellen en 3D-laserscanning

Vorig article

Waarom je soms je geld moet wisselen

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Blogs