BlogsHandig

Wat zijn trends en ontwikkelingen om als ondernemer van op de hoogte te blijven?

0

Als ondernemer heb je de taak om op de hoogte te blijven van trends en ontwikkelingen, zeker als deze relevant zijn binnen jouw bedrijf. Soms is dit zelfs noodzakelijk! Je hebt immers te maken met bepaalde verplichtingen. Daarnaast zijn er genoeg interessante ontwikkelingen om te volgen, om weer iets van op te steken. Lees mee!

Verplichte onderdelen

We beginnen met het serieuze stukje: de verplichte onderdelen. Verdiep je goed in wet- en regelgeving, op het gebied van onder andere vergunningen en verzekeringen. Hier kunnen nogal eens zaken in veranderen, waar je dus op de hoogte van moet zijn. Je kunt ook op uiteenlopende manieren de kwaliteit van je bedrijf meten en vast laten leggen. In iedere branche zit dit weer anders. Zoek het daarom grondig uit. Opereer je bijvoorbeeld in het vastgoed of de bouw- en installatiesector? Dan is de Safety Culture Ladder een beoordelingsmethode waar je mee te maken krijgt. Deze beoordelingsmethode is er om het veiligheidsbewustzijn van je bedrijf te meten. Dit criterium wordt als verplichting opgenomen in aanbestedingen en contracten in de bouw, zoals vastgelegd in de maatregel Veiligheid in Aanbestedingen (ViA). En zo zijn er meer aandachtspunten, ook voor specifiekere werkzaamheden. De BRL 12000 heeft betrekking op werkzaamheden onder de grondwaterspiegel, denk aan de aanleg van een ondergrondse parkeergarage. Met een BRL-SIKB 12000-certificering ben je bevoegd tot het verrichten van bemalingswerkzaamheden onder de waterspiegel. Ga na wat hierin van belang is voor jouw bedrijf.

Technologische vooruitgang

Het stukje wet- en regelgeving hoort er gewoon bij als ondernemer. Maar je kunt je daarnaast verdiepen in spannendere trends en ontwikkelingen. Denk aan ontwikkelingen op het gebied van technologische vooruitgang. Hier zijn per branche weer andere onderdelen relevant, maar ga er in ieder geval naar op zoek. Voortdurende ontwikkelingen in technologie, zoals kunstmatige intelligentie en blockchain, kunnen nieuwe zakelijke kansen bieden. Probeer digitale ontwikkelingen te begrijpen. Of stel iemand aan binnen je team die dit begrijpt. Dit kan de efficiëntie vergroten en nieuwe markten openen.

Cybersecurity

Helaas heb je met de opkomst van de digitalisering ook sneller te maken met cybercrime. Met de groei van digitale activiteiten neemt daarom ook het belang van cybersecurity toe. Zorg ervoor dat je de nodige maatregelen neemt om de veiligheid van je bedrijfsgegevens en klantinformatie te waarborgen. Dit is intern belangrijk, maar dus net zo goed naar je klanten en andere relevante relaties toe. Door deze taak grondig op te pakken, verminder je de kans op problemen zoals hacking of een datalek.

Duurzame ontwikkelingen

Ook op het gebied van duurzaamheid is er steeds meer mogelijk. Op die manier is het steeds toegankelijker om duurzame(re) keuzes te maken binnen je bedrijfsvoering, zonder hier bijvoorbeeld een vermogen of veel extra tijd aan kwijt te zijn. Het implementeren van milieuvriendelijke praktijken in je bedrijfsvoering, zoals duurzame verpakkingen en groene energie, is goed voor het milieu. Het kan een belangrijke bedrijfswaarde voor je zijn. Dat niet alleen, ook consumenten hechten steeds meer waarde aan duurzaamheid. Dit betekent dus dat duurzame keuzes je zelfs een concurrentievoordeel kunnen bieden.

Service

Tot slot zijn er interessante ontwikkelingen gaande op het gebied van service. Je kunt steeds betere klantervaringen aanbieden, zeker online. Klanten verwachten daarbij ook steeds meer gepersonaliseerde ervaringen. Het gebruik van data-analyse en AI kan helpen bij het begrijpen van de klantvoorkeuren. Of voer hier een onderzoek naar uit. Tegelijkertijd kun je bepaalde processen meer automatiseren om tijd of kosten te besparen, zoals live-chat als onderdeel van je klantenservice.

Blijf als ondernemer op de hoogte van zoveel mogelijk trends en ontwikkelingen. Dit kan je groei en winst ten goede komen. We hopen dat je in dit artikel al tot nieuwe inzichten bent gekomen, of hier anders zelf naar op zoek gaat.

Alles wat je moet weten voordat je een reduceerventiel koopt

Vorig article

Wat is voor jou de beste verzekering voor je brommer?

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Blogs