Handig

6 Online Privacy Tools die je moet hebben!

0

Je online privacy is tegenwoordig belangrijk om in het oog te houden. Hackers gebruiken immers allerlei verschillende tools om jouw online veiligheid in het gedrang te brengen. Er zijn dan ook verschillende manieren om jouw online privacy te beschermen. In dit artikel gaan we kijken naar de verschillende middelen die je (eenvoudig) kunt gebruiken en die jouw online veiligheid verhogen.

1. Een VPN

Allereerst gaat een VPN je helpen om jouw online veiligheid te garanderen. Wat is VPN dan? VPN is een afkorting voor Virtual Private Network. Door middel van een VPN maak je verbinding met een externe server. Het verzonden en ontvangen van data vanaf en naar het internet gaat dan via een versleutelde verbinding. Dit maakt het lastig voor hackers om deze data te onderscheppen. Ben je bijvoorbeeld aan het internetbankieren of heb je ingelogd op Facebook, dan is ook dit versleuteld.

2. Haveibeenpwnd.com

Een andere tool die je vaak kunt gebruiken is de website van Haveibeenpwnd.com. Op deze website heb je de mogelijkheid om verschillende accounts te testen. Heb je bijvoorbeeld een e-mailadres dat je niet vertrouwt, dan kun je kijken of dit adres ooit gehackt is. Dit kan zowel met je eigen account als met accounts van anderen. Krijg je een mail van een vriend, maar vertrouw je de inhoud niet helemaal? Dan kun je op deze website kijken of dit e-mailadres gehackt is.

3. AdBlocker

Een AdBlocker is daarnaast belangrijk om jouw privacy te beschermen. De meeste advertenties op een website worden namelijk gemaakt op basis van cookies. Cookies worden verzameld als je het internet gebruikt. Zit je bijvoorbeeld op Instagram te kijken voor nieuwe schoenen, dan is de kans groot dat je in je webbrowser ook steeds meer advertenties voorbij ziet komen van schoenwinkels. Door middel van een AdBlocker worden advertenties geblokkeerd. Niet alleen wordt je online privacy hiermee beschermd, het scheelt ook nog eens veel advertenties in je webbrowser.

4. Wachtwoordmanager

Ook een wachtwoordmanager is daarnaast aan te raden om jouw privacy te beschermen. Automatisch inloggen op een website is natuurlijk erg gemakkelijk en snel, maar echt veilig is het niet. Wordt je computer bijvoorbeeld gestolen, dan kan iedereen ook direct inloggen op deze websites. Het is daarom aan te raden om een goede wachtwoordmanager te gebruiken.

Een goede wachtwoordmanager heeft verschillende voordelen. Allereerst kun je door middel van een wachtwoordmanager al je verschillende wachtwoorden opslaan op één plek. Zo hoef je ze niet meer op te schrijven. Daarbij kun je veel verschillende wachtwoorden gebruiken, omdat je deze op één locatie hebt opgeslagen.

Daarnaast kun je met een wachtwoordmanager ook wachtwoorden genereren. Hierdoor hoef je nooit meer hetzelfde wachtwoord te gebruiken én zijn deze wachtwoorden niet meer persoonlijk aan je gelinkt. Veel mensen hebben bijvoorbeeld de neiging om hobby’s, huisdieren of belangrijke data in het wachtwoord te verwerken. Dit is voortaan verleden tijd!

5. Tweefactor authenticatie

Tweefactor authenticatie is een erg belangrijk middel om je online privacy nóg wat beter te maken dan dat het al was. Dit werkt namelijk als volgt. In plaats van simpelweg in te loggen op een website, krijg je een bericht op jouw persoonlijke apparaat (zoals je telefoon of tablet) met daarin een code. Deze code moet je nogmaals invoeren. Op dat moment kun je pas inloggen.

Hebben hackers jouw wachtwoord op de een of andere manier achterhaald, dan kunnen ze nog steeds niet inloggen. Ze hebben namelijk jouw telefoon nodig om het berichtje te ontvangen en kunnen dan pas inloggen. Tweefactor authenticatie is belangrijk om een extra beveiligingslaag aan te brengen op je accounts.

6. DuckDuckGo

DuckDuckGo is letterlijk en figuurlijk een nieuwe eend in de bijt. Met DuckDuckGo kun jij zoeken op het internet zonder dat je persoonlijke gegevens worden opgeslagen. In tegenstelling tot Google is DuckDuckGo een privacy-vriendelijke zoekmachine. De zoekmachine is gemaakt door een non-profit organisatie. Dit zorgt er ook voor dat, in tegenstelling tot Google, de resultaten van jouw zoekactie niet gebaseerd zijn op basis van betalingen. Het gaat puur om de relevantie van de zoekactie.

Er zijn dus verschillende manieren om jouw online veiligheid te garanderen. Een VPN behoort tot een van de belangrijkste middelen. Installeer je deze op je router, dan kan elk apparaat dat is verbonden met de router gebruik maken van de VPN. Ook de andere tools in dit artikel gaan ervoor zorgen dat jij veiliger op het internet kunt surfen. Daarbij hoef je je geen zorgen te maken over jouw online privacy. Ideaal! Gebruik jij andere manieren om online privacy te garanderen? Laat het ons weten!

Alles wat je moet weten over de iPhone SE

Vorig article

Knap jouw oude laptop op in drie stappen

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Handig