Tech nieuws

Wat zijn de belangrijkste softwaretrends in 2022?

0

De softwarebranche is voortdurend in ontwikkeling. Elk jaar komen er nieuwe trends bij en verdwijnen oude trends naar de achtergrond. Enkele van de grootste trends van de afgelopen jaren zijn de opkomst van opensourcesoftware, cloud computing en mobiele apps. Wat worden de grootste trends in online software in 2022?

Wat is online software?

Voor we toekomen aan de belangrijkste trends voor 2022 willen we eerst dieper ingaan op wat online software eigenlijk is. Hoewel het een open deur lijkt, is het misschien veelomvattender dan je eigenlijk zou denken.

Online software is een type computerprogramma dat is ontworpen voor gebruik via internet. Het wordt ook wel webgebaseerde software of on-demand software genoemd. Online software is toegankelijk vanaf elke computer met een internetverbinding, wat het makkelijk maakt voor gebruikers die zich veel verplaatsen.

Enkele van de populairste soorten online software zijn webgebaseerde e-mailprogramma’s waarmee gebruikers e-mails kunnen verzenden en ontvangen, zonder een e-mailprogramma op hun eigen computer te hoeven downloaden of installeren. Voorbeelden zijn Gmail en Yahoo! Er zijn ook cloudgebaseerde kantoorsuites. Hiermee kunnen gebruikers online documenten, spreadsheets en presentaties maken en bewerken. Populaire voorbeelden zijn Google Docs en Microsoft Office 365. Tot slot zijn er natuurlijk sociale netwerksites. Hiermee kunnen gebruikers online verbinding maken met vrienden en familie. Voorbeelden zijn Facebook, Instagram maar ook Twitter.

De online softwaretrends die 2022 zullen domineren

Nu je weet wat online software is, is het tijd om de trends van 2022 te bekijken op dit gebied. Experts zeggen dat de volgende trends het online softwarelandschap in 2022 bepalen:

1. De groei van kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie (AI) wordt al in verschillende industrieën gebruikt en het gebruik ervan zal in de toekomst alleen maar toenemen. In 2022 zullen meer bedrijven AI-technologie gebruiken om taken te automatiseren en de besluitvorming te verbeteren. 

Ook in mobiele apps wordt AI steeds populairder, denk aan spraakherkenning en gezichtsherkenning. In 2022 zullen meer bedrijven mobiele apps met geavanceerde AI-mogelijkheden ontwikkelen om hun klanten een betere ervaring te bieden.

Opensourcesoftware (openbronsoftware) heeft de wereld al veroverd. In 2022 zal het nog populairder worden, omdat steeds meer bedrijven en individuen de voordelen inzien van het gebruik van opensource AI. 

2. De toename van het gebruik van VPN en cloud computing 

Steeds meer mensen gebruiken een VPN (virtueel privénetwerk) om hun privacy te beschermen. Of je gebruikmaakt van dergelijke mogelijkheden heeft meestal te maken met je techonologische leeftijd. De jongere generaties maken vaker gebruik van een VPN dan de oudere generaties.

Een andere trend is cloud computing. In 2022 zullen steeds meer bedrijven overstappen op de cloud, omdat dit voordelen biedt in vergelijking met traditionele software. Het scheelt opslagruimte en al je werk wordt automatisch opgeslagen.

3. De opkomst van blockchaintechnologie

Blockchaintechnologie wint langzaam terrein, omdat het een revolutie teweeg kan brengen in enkele industrieën. In 2022 zullen meer bedrijven het gebruik van blockchain voor verschillende toepassingen gaan verkennen. Bovendien zullen NFT’s, non-fungible tokens, populairder worden als een manier om gegevens veilig op te slaan.

De bovenstaande trends zijn enkele van de grootste die naar verwachting het online softwarelandschap in 2022 zullen vormen. Ben je klaar voor de toekomst van online software?

Deze 5 online marketing specialisaties gaan je helpen

Vorig article

Op reis met de motor: hier moet je rekening mee houden

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Tech nieuws