BlogsInternetTech nieuwsViral

Slapend rijk: Bitcoin minen voor leken

0

Je hebt vast wel eens gehoord van Bitcoins. Een vage, of bijzondere, valuta die niet gebonden is aan een land en compleet gedecentraliseerd is (waarde). Mocht je echt niet weten wat Bitcoins zijn kijk dan eerst deze video. Bitcoins verkrijg je door Bitcoin mining. Eigenlijk doe je dan niets meer dan je computer uitlenen voor taken die een exorbitante hoeveelheid rekenkracht nodig hebben. Klinkt simpel maar dat is het meestal niet. Haken en ogen zijn er genoeg. En reken je boven alles niet te snel rijk.

Je bent hier niet gekomen voor een gigantische hoeveelheid tech-babble dus we zullen het zo kort en bondig mogelijk houden. Toch zijn er een paar dingen die je moet begrijpen voordat je jouw prachtige computer blootstelt aan allerhande software. Klaar voor? Gaan we dan…

  • Hash: In de hogere computerwijsneuzenkunde wordt met Hash het resultaat van een complexe berekening bedoelt. Een resultaat dat gemakkelijk te reproduceren is maar onmogelijk terug te keren en lastig te voorspellen. Klinkt niet heel veel duidelijker natuurlijk. Stel je het volgende voor, je telt twee getallen bij elkaar op en de som van deze berekening is 12.345. Gezien het feit dat we je niet hebben verteld welke twee nummers we bij elkaar hebben opgeteld is het vrijwel onmogelijk om dezelfde berekening nogmaals uit te voeren. Aan de andere kant is het niet bijzonder moeilijk om een keertje 12.000 en 345 bij elkaar op te tellen. Zelfde resultaat. Hashes werken ongeveer zo, alleen dan vele, heel veel velen, mate gecompliceerder. Uitkomsten lijken vaak volkomen willekeurig maar het zijn de uitkomsten van te respoduceren wiskunde.
  • Block: Bitcoin opdrachten worden gebundeld in grote hoeveelheden data. Die noemen we Blocks. Deze blocks zijn in zo’n manier aan elkaar gelinkt dat elk nieuw block aantoont dat het voorgaande block valide is. Als je in je Bitcoint client een boodschap ziet dat een bepaald Block “12 confirmations” heeft betekent dit het block in kwestie twaalf blocks verwijdert is van het block waar je nu mee bezig bent.
  • Difficulty: een nummer dat laat zien hoe moeilijk het is om vanuit een Block aan een winnende Hash te komen. Simpel gezegd, in de meeste gevallen dus hoelang je computer er over doet om een vanuit een block klinkklare muntjes te slaan.

Dus om even te herhalen, je computer krijgt blocks met data voorgeschoteld met een bepaalde difficulty. Uit deze block tovert je computer hashes die je omruilt voor muntjes. Klaar.

De hoeveelheid Bitcoins die je krijgt voor een taak hangt van een paar dingen af. Er is een soort basis vergoeding, die ligt rond de 50 bitcoins maar wordt eens in de zoveeltijd verdubbelt of door de midden gehakt. Geen flauw idee dus. Daarnaast is er een effort-fee. Dit is als het ware de vergoeding voor de inspanningen van je computer.

De kans dat je over een computer beschikt die in staat is om jou in z’n eentje van een fijne hoeveelheid cash te voorzien is klein. Je hebt echt een flinke hoeveelheid power nodig om een aardig zak centje aan Bitcoins te verdienen. Mocht je nu denken dat die MacBook Pro je gaat helpen, vergeet het maar. Ook als je een flinke ‘RIG’ hebt staan thuis dan kun je nog op de nodige problemen stuiten. Je wilt simpelweg niet drie maanden wachten op je eerste opgeloste Block. Dit is waar Mining Pools om de hoek komen kijken. Het idee is simpel, een paar ‘mineurs’ koppelen hun systemen om ze sneller en efficiënter blocks op te kunnen lossen. De verdiensten worden verdeelt en zo heb je sneller inkomen. Dat wil zeggen, als de inkomsten een beetje relaxt worden verdeeld natuurlijk.

Wat heb je nodig:

  • Een dikke computer natuurlijk. Wat is dat dan? Wel, het helpt natuurlijk om een dikke i7 en een fijne ATI-based videokaart te hebben. Nvidia’s schijnen het om een of andere vage reden minder lekker te doen. Die videokaart is het allerbelangrijkste, die doet het zware rekenwerk. Een dikke CPU helpt als je ondertussen nog een klein beetje werk wilt doen. Oh ja, hebben we het al over RAM gehad? Veel graag.
  • Goede koeling. Meestal is dat gewoon prima geregeld maar als je zelf een computer hebt gebouwd dan wil je dit wel even checken voor de zekerheid.
  • Goedkope elektriciteit. Betaal je die maandelijkse huur all-in? Geen probleem. Anders zou je even willen checken of je met dal-uren te maken hebt of zoiets.

Beginnen met Bitcoin Mining:

  1. Het opzetten van alle software is verassend eenvoudig. We gaan uit van een windowsplatform, tegen alle principes in maar de software is simpelweg niet echt beschikbaar voor de Mac. Wel voor Linux natuurlijk. Mocht je dus je Mac muntjes laten mijnen dan doe je er goed aan een virtual machine te draaien. Ook gaan we er van uit dat je beschikt over voldoende gezond verstand om een pool te ‘joinen’. dat werkt simpelweg een stuk beter en is een stuk regelmatiger in het uitbetalen van, zij het kleine hoeveelheden, bitcoins.
  2. Om te beginnen dien je de Bitcoin core app te downloaden. Deze dient als het ware als je digitale portemonnee. Snel downloaden zodat je meteen je eigen Bitcoin-adres krijgt. Dat laaste is overigens niet meer dan een hele lange identiteitscode.
  3. Kiezen voor een bepaalde pool is een beetje lastig. Eigenlijk moet je die lekker zelf maken. Wij je wel vertellen dat de deepnet pool de grootste is en je bij de BCT Guildpool  geen additionele fee’s over je transacties hoeft te betalen. Als je jezelf registreert bij zo’n pool is het enige onderdeel waarbij je even op moet letten is dat je goed je Bitcoin adres in dat ding paste. Anders komen je centjes op de verkeerde plek terecht natuurlijk. Ook moet je een ‘worger’ opzetten maar dat is een simpele kwestie van het volgen van stapjes.
  4. Als je netjes overal geregistreerd bent dan heb je een GUI miner tool nodig. Kies er hier eentje. wij kozen simpelweg voor de populairste maar misschien ben jij avontuurlijk dan dat wij dat zijn.
  5. Draai die GUI Miner!
  6. Selecteer je pool, in fit geval deep bit of BCT Guild en voeg je (worker)credentials boor de pool toe in het volgende scherm.
  7. Je wordt nu gevraagd om je ‘device’ op te geven. Hier mee wordt je GPU bedoelt. Je CPU, en sommige andere hardware-dingesen, worden ook getoond. Die laat je links liggen. als je een hele dikke of soms zelfs een dubbele videokaart hebt kun je die componenten als ‘Flag’ opgeven.
  8. Nu klik je op ‘start mining’. Let’s go Dagobert!

Als het goed is rollen de muntjes nu binnen. Nogmaals, verwacht er geen wonderen van. Je zult er niet bijzonder rijk van worden. Aan de andere kant, als je een dikke computer heb staan en je betaald geen kapitalen voor je stroom kun je dat ding gewoon lekker voor je laten werken terwijl je slaapt. Je kunt immers steeds meer spulletjes met je bitcoins kopen.

Eetbare duim voor een miljoen fans op Facebook

Vorig article

WIKIPEDIA FOUNDER KOMT MET NIEUW SOCIAAL NETWERK

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Blogs