BlogsGadgetsTech nieuws

PGP telefoon: wat is en welke soorten zijn er?

0
PGP telefoon: wat is en welke soorten zijn er?

Misschien heb je er nog nooit over gehoord en misschien ben je wel gewoon vooral nieuwsgierig hoe het werkt. PGP-telefoons zijn niet zomaar telefoons. En dat heeft een heel grote en belangrijke reden, namelijk omdat het vaak in het criminele circuit wordt gebruikt. Maar de telefoons worden ook gebruikt door bedrijven die werken met vooral gevoelige informatie. Informatie waarvan je simpelweg niet wilt dat het bij de verkeerde mensen terecht komt. In deze blog vertellen we jou alles over de PGP-telefoon en laten we jou zien welke telefoons het beste zijn.

Laten we maar even beginnen met uitleggen wat zo’n PGP-telefoon is, want we zijn natuurlijk wat mysterieus gebleven in het intro van deze blog.

De meeste mensen maakten voor het eerst kennis met deze soort telefoons toen de Nederlandse justitie het nieuws naar buiten bracht dat ze de PGP-telefoons van de ‘Mocro Maffia’ hadden ontsleuteld. Het ging over meer dan 3,5 miljoen berichten in totaal!

Een PGP-telefoon is niet meer dan een telefoon waarmee je berichten versleuteld kunt verstoren. Daarom is het ook niet gek dat deze telefoons vooral worden gebruikt door mensen die geen pottenkijkers willen hebben. Denk aan criminele of bedrijven die gevoelige informatie versturen, denk aan de politie of de geheime dienst. Wanneer een bericht wordt versleuteld gebeurt er eigenlijk het volgende. Berichten worden verbrokkeld waardoor mensen niet de berichten kunnen onderscheppen. En dat scheelt je weer heel wat codetaal.

Dit is een PGP-telefoon

PGP is de afkorting van Pretty Good Privacy. Vaak lijken deze telefoons op gewone telefoons. Anders verraad je natuurlijk al snel dat je met een PGP-telefoon aan het bellen. En dat is niet wat de veiligheidsdiensten willen. Vaak worden deze telefoons gebruikt om onderling met elkaar te communiceren. Veel PGP-telefoons zijn van het merk Blackberry. Dit merk is namelijk koning in het versleutelen van informatie. Maar ook het merk Samsung heeft deze telefoons tegenwoordig.

Een ander woord voor deze telefoon is ook wel een cryptotelefoon. Dit komt dus doordat berichten versleuteld verstuurd worden. Vaak kun je dan ook niet iets anders doen met de telefoon dan berichten versturen. Ondanks dat ze dus lijken op een gewone telefoon. Alle andere opties zitten niet lang op de telefoon. Denk aan internetten, foto’s maken of filmpjes. Berichten of sms’en, that’s it!

En wist je dat de licentie van deze telefoons niet heel lang zijn. Waar je met een normale telefoon jaren kunt doen, kan dat met deze telefoon maar tussen de zes of twaalf maanden. Hierna is de telefoon niet meer te gebruiken.

Maar hoe werkt zo’n PGP-telefoon?

Dat is natuurlijk een heel goede vraag! Want hoe werkt zo’n beveiligde telefoon nu eigenlijk. Een PGP-telefoon maakt gebruikt van RSA 4096 bits AES256-encryptie. Dit houdt in dat het bericht in een willekeurige volgorde en volgens een asymmetrische vorm wordt verstuurd waardoor hackers er nooit een bericht van kunnen maken. Je kan je voorstellen dat je deze telefoon dan ook niet in de gewone winkel kan kopen. Er zijn speciale winkels hiervoor. Enerzijds omdat het dus een speciale telefoon is met een bijzondere techniek, maar ook omdat je je kunt voorstellen dat er veel criminaliteit uit voort kan vloeien.

De kosten van deze telefoons beginnen vaak rond de 1200 euro. Geen goedkope telefoon dus! Maar gelukkig zijn er ook een paar goedkopere te vinden. We zetten ze even voor je op een rijtje!

CBSEC Compleet (3 maanden tot 12 maanden)

De kosten van deze telefoon zijn 700 euro, je kan hem na 3 maanden verlengen voor 420 euro maar dit is dan exclusief telefoon. Deze zelfde telefoon kan je ook kopen voor het gebruik van een jaar. Dan zijn de kosten 1400 euro. Dit zijn de gegevens: 4096 bits PGP encryptie + 256AES YubiKey en daarbij versleutelbaar op device en geen privacy keys op server. Op deze manier kun je dus dezelfde PGP-telefoon voor verschillende maanden afsluiten of opwaarderen.

Blackberry PGP Secure

Deze telefoon ziet er uit als een gewone Blackberry-telefoon. Maar is dat zeker niet. Het is namelijk een telefoon zonder camera en microfoon. Je kan alleen communiceren met andere mensen die dezelfde telefoon heeft. Op deze manier kun je veilig met elkaar contacten, zonder dat mensen ongevraagd kunnen mee kijken.

De kosten van deze telefoon beginnen vanaf 2295,00.

Wie dus op zoek is naar een PGP-telefoon, kan deze eventueel online vinden. Ook het verlengen van een telefoondienst kan vaak online. Houd er dus ook rekening mee dat je niet een gewone simkaart in je PGP-telefoon kunt stoppen, zoals Vodafone of Tele2. Deze providers ondersteunen deze beveiligde telefoons niet.

De mocromaffia maakte de PGP-telefoons bekend

Waarschijnlijk had jij voor de mocromaffia nog niet veel gehoord over de PGP-telefoons. Vooral onder criminele waren deze telefoons al erg bekend. Maar inmiddels zien we toch dat heel Nederland ze kent. Want Ridouan T. en de gehele mocromaffia maakt gebruik van deze telefoons. Je bent namelijk goed beveiligd. Het is vooral de Blackberry die al zijn peilen heeft gericht op het PGP-systeem.

De Politie kan wel de telefoons in handen krijgen, maar krijgen een volledig versleutelde telefoon in handen. Veel criminelen zullen natuurlijk niet zomaar de codes geven van deze telefoon. Hierdoor blijft het de vraag wat er wordt afgesproken. Maar toch is het ze gelukt om bij Riduaon T. op zijn telefoon en van vele andere criminele in te breken. Dit komt door een beheersysteem waar de codes werden aangemaakt in Canada. Hier konden knappe koppen in de High Tech Crime Unit wel wat mee. En zo kwamen er meer dan 6 miljoen berichten tevoorschijn.

Is een PGP-telefoon 100% veilig?

Allereerst is het natuurlijk de vraag: wat ga jij met deze telefoon doen? Als jij bijvoorbeeld de privacy van je cliënten of klanten wilt waarborgen, dan kan het verstandig zijn om een PGP-telefoon te gebruiken. Maar we zeiden al eerder: deze telefoons worden ook vaak gebeurt in de criminaliteit. Bijvoorbeeld door mensen die handelen in drugs.

Op de vraag of deze PGP-telefoon dus 100% veilig is, moeten we dus eigenlijk ook de vraag stellen: wat ga jij ermee doen? De technologie van tegenwoordig is ver en hackers kunnen een hoop. Doe jij dingen die het daglicht niet kunnen verdragen? Dan is de kans überhaupt groot dat je ooit tegen de lamp aan loopt natuurlijk. Wie het nieuws regelmatig leest, heeft ook kunnen lezen dat Nederlandse en Belgische technische recherche laatst nog een flink aantal berichten heeft opgespoord en de encrypties zo kunnen maken dat de berichten weer te lezen waren.

Waar koop je een PGP-telefoon?

Een PGP-telefoon koop je niet zo gemakkelijk bij een elektronica winkel. Dat komt enerzijds door de complexiteit van het toestel en anderzijds de prijs. Maar ook omdat de software zo ongelooflijk geavanceerd is. Je kan dus niet zomaar een standaard telecom winkel binnen stappen en er eentje betaald in je zak steken. Maar wat moet je dan wel doen? De telefoons die wij in dit artikel laten zien zijn bijna allemaal online te koop. Of je moet op zoek gaan naar een gespecialiseerde beveiligingswinkel. Maar doordat deze telefoon ook vaak door criminelen wordt gebruikt, is deze telefoon niet zomaar te koop. Al worden ze ook op de zwarte markt verhandeld, al is de vraag of het verstandig is om ‘m dáár aan te schaffen natuurlijk. Als je jouw gesprekken wilt beschermen kan je ook altijd nog kiezen voor ander soort anti-afluisterapparatuur. Mocht dat de reden van een PGP-telefoon zijn.

We zouden dus graag het volgende aan je willen meegeven. Houd zelf goed in de gaten hoe veilig jouw werkzaamheden moeten zijn of eventueel kunnen zijn. Leg het lot niet in de handen van de PGP-telefoon. En laat je niet in met duistere praktijken.

Dit is hoe je als ondernemer jouw verpakkingsmateriaal beter voor het milieu kunt maken!

Vorig article

Kobo e-reader scherm reageert niet: 5 problemen én oplossingen

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Blogs