Glasvezel verbruikt veel minder energie dan de traditionele kopernetwerken. Er gaan hoeven geen metalen de grond in, die dus ook geen schade kunnen toebrengen aan de bodem. En een glasvezelnetwerk gaat veel langer mee, terwijl het minder onderhoud nodig heeft. Kortom: glasvezel is hartstikke duurzaam. Maar er zijn nog veel meer voordelen. Benieuwd? Lees dan gauw verder, want wij hebben ze voor je op een rij gezet!
Snel internet
Het allergrootste voordeel van glasvezel is dat het een snelle verbinding heeft, zeker in verhouding tot de ouderwetse kabels. Zo kun je zonder problemen Skypen met je vriend die aan de andere kant van de wereld is, je favoriete serie op Netflix bingewatchen zonder te bufferen en ook het uploaden en verzenden van grote bestanden is zo gepiept. In theorie kan snel internet ook nog eens een positief effect hebben op het milieu. De hoge bandbreedte van glasvezel maakt het interessant om glasvezel voor een zakelijk netwerk te gebruiken. Mensen zouden daardoor vaker thuis kunnen werken. Dat scheelt weer auto’s op de weg!’
Milieuvriendelijke kabels
Om nog even terug te komen op al die duurzame voordelen die in de intro van dit artikel al werden genoemd: glasvezelkabels zijn veel milieuvriendelijker dan koperverbindingen. ‘Waarom?’, vraag je jezelf misschien af. Nou, omdat er geen giftige materialen de grond in gaan, de kabels minder warmte opwekken en er dus minder isolatiemateriaal nodig is. Daarnaast verbruikt het versturen van gegevens via een glasvezelverbinding minder energie en komt er minder straling bij vrij. Bovendien geleiden de kabels geen elektriciteit, maar lichtsignalen. Daardoor is de kans op brand ook nog eens een stuk kleiner. Kan je huis ook gewoon mooi blijven staan als jij intensief aan het internetten bent.
Geen extra kosten
Extra mooi is dat glasvezel vaak niet eens extra kosten met zich meebrengt. Als het beschikbaar is op jouw adres, betaal je voor glasvezel bij KPN in je internet en/of tv-pakket bijvoorbeeld helemaal niets. Geen idee of jij al toegang hebt tot het glasvezelnetwerk? Dat kun je via de website meteen heel gemakkelijk nagaan via de glasvezelcheck. Het enige wat je moet doen is even je postcode en huisnummer invullen. Dan zie je meteen of jouw adres al glasvezel heeft of dat dit binnenkort misschien verandert.
Toegang tot het 5G-netwerk
Woon jij in een gebied dat al is voorzien van glasvezel? Dan hoor jij bij het gelukkige gedeelte van Nederland dat over een paar jaar over kan naar het 5G-netwerk. Wel is het noodzakelijk dat er tegen die tijd een dekking van 98 procent gerealiseerd moet zijn. Anders mag het netwerk niet eens uitgerold worden van de overheid. De grote providers doen hier in ieder geval al hard hun best voor. Drie van hen hebben onlangs ook al het recht gekregen om frequenties voor het 5G-netwerk te kopen en ze in gebruik te nemen. In het nieuws wordt hier nog niet over uitgeweid maar waarschijnlijk zijn dat KPN, T-Mobile/Tele2 en VodafoneZiggo.