BlogsHandig

Een BV oprichten: alles wat je moet weten

0

Als je zelfstandig aan de slag wilt gaan, zijn er verschillende manieren om dat te doen. Een van de populairste bedrijfsvormen van tegenwoordig is ongetwijfeld de BV of Besloten Vennootschap. Wat houdt deze bedrijfsvorm in, hoe richt je een besloten vennootschap op en waar moet je zoal rekening mee houden? Dergelijke vragen krijgen hier een duidelijk antwoord.

Wat is een BV?

Een BV, ook wel een Besloten Vennootschap, is een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Dit betekent dat aandeelhouders van de vennootschap beperkt zijn als het gaat om hun financiële inbreng in het bedrijf. Het gaat om een rechtsvorm met zogenaamde rechtspersoonlijkheid, waarbij er vooral een grote mate van vrijheid is.

Wat heeft de term 'besloten' ermee te maken? Bij een BV is er altijd een vaste groep van aandeelhouders. Tegenwoordig is het wel degelijk mogelijk om aandelen in zo'n vennootschap over te dragen aan iemand anders, zolang aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Wil je precies weten hoe je een besloten vennootschap opricht en wat er allemaal bij komt kijken? Hieronder lees je alles wat je moet weten!

Een BV oprichten: alles wat je moet weten

1. Hoe richt je een besloten vennootschap officieel op?

Een besloten vennootschap oprichten, dat gebeurt volgens een bepaald stappenplan. Het kan alleen bij een notaris, die een akte opstelt en samen met de oprichter de statuten of interne regels van de vennootschap beschrijft. Het kan ook in samenwerking met een externe partner als www.firm24.com.

Tot de statuten van de vennootschap behoren:

  • Het doel van de vennootschap
  • De officiële activiteiten van het bedrijf
  • De specifieke bevoegdheden en rechten van de directie
  • Hoeveel en welke aandelen er zijn

Houd er rekening mee dat je bij het oprichten van een dergelijk vennootschap altijd de UBO's moet inschrijven. Dit zijn de ultimate beneficial owners of de belanghebbenden van het bedrijf. Het gaat dan bijvoorbeeld om betrokkenen die meer dan 25% van de aandelen bezitten. De inschrijving van een of meerdere UBO's gebeurt altijd bij het UBO-register van het KVK.

2. Hoeveel kost het oprichten van een BV?

Belangrijk om te weten is dat het oprichten van een besloten vennootschap bij een notaris geld kost. Hoeveel? Standaard ongeveer €500 tot €1.500. Daarbij zorgt de notaris voor de inschrijving van het bedrijf in het KVK Handelsregister, waarvoor je dan weer een inschrijfvergoeding betaalt.

Let op: bij een besloten vennootschap is ook altijd minstens 1 cent startkapitaal nodig per aandeel, dat de betrokkenen zelf moeten inbrengen!

3. Let hierop bij het oprichten van een BV

Wil je dat het oprichten van je bedrijf van een leien dakje gaat? Houd hier dan zeker rekening mee:

  • Je moet verplicht jaarstukken opstellen en indienen bij de KVK.
  • Je moet een bepaalde organisatiestructuur opzetten, waaronder een bestuur en aandeelhouders. Een Raad van Commissarissen kan ook, maar is enkel verplicht bij grote bedrijven.
  • Ben je directeur van de vennootschap? Dan ben je eigenlijk in dienst bij het bedrijf en betaal je jezelf uit. Dit loon moet jaarlijks minstens €51.000 bedragen en marktconform zijn. Daarbij mag je niet minder verdienen dan de bestbetaalde medewerker van de vennootschap.

Bij het oprichten van een besloten vennootschap komt duidelijk heel wat kijken. Praktische, maar ook financiële zaken die zeker het onderzoeken en overwegen waard zijn. Gelukkig kan je bijvoorbeeld een BV oprichten bij FIRM24, zodat het proces alvast vlotter verloopt!

Dit is het geheim van bedrijven die keer op keer ijzersterke content publiceren

Vorig article

Het grote belang van een verpakkingsmachine

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Blogs