In het digitale tijdperk waarin je honderden, of duizenden, liedjes op een USB-stick kunt zetten, lijkt het voor iedereen haalbaar om DJ te worden. Kwestie van de juiste muziek bij elkaar rapen en leren omgaan met een draaitafel. Of komt er toch meer kijken om een (goede) DJ te kunnen worden?
Draaitafels? Nee, mixers!
Het begrip draaitafels stamt nog uit de tijd dat DJ’s letterlijk platen aan elkaar mixten. Je weet wel, die grote zwarte schijven. Later werden dit CD’s en inmiddels kun je met enkel een USB-stick al aan de slag. Wel heb je dan een DJ mixer nodig, eigenlijk een soort mengtafel waar je je audiobron (USB-stick, CD of laptop bijvoorbeeld) op aansluit en waarmee je je muziek in elkaar over kunt laten lopen, kunt versnellen of juist vertragen, en allerlei andere coole effecten voor elkaar kunt krijgen.
Oefening baart kunst
Als je vandaag besluit om DJ te worden, kun je in principe morgen aan de slag. DJ is een beroep waarvoor je geen papiertje of ervaring nodig hebt. Maar toch is het wel slim om een cursus te volgen, dan leer je omgaan met de apparatuur en de basisbeginselen van mixen. Verder is het een kwestie van oefenen en proberen, wat werkt wel en wat niet? Probeer het eens op een feestje met vrienden en vraag eerlijke feedback.
Steeds meer vrouwen
Waar DJ zijn vroeger een écht mannenberoep was, is het aantal vrouwen in de ‘scene’ absoluut in opkomst. Op de grote festivalpodia is het overgrote deel nog steeds man, en ook op de radio horen we weinig vrouwelijke DJ’s. Toch zien opleidingen en cursusgevers steeds vaker vrouwen die DJ willen worden, en staan er ook steeds meer succesvolle vrouwen, of vrouwenduo’s, op. Laat je dus, als vrouw, niet uit het veld slaan door al die mannen! En mannen, geef vrouwen een kans en zie het niet als bedreiging, probeer gewoon de beste te zijn, ongeacht of je man of vouw bent!
Het verschil tussen DJ en producer
De grote DJ’s die je op de radio hoort, zoals Martin Garrix, Armin van Buuren of Dimitri Vegas & Like Mike (de winnaars van de DJ Mag Top 100), hebben eigenlijk twee ‘beroepen’. Aan de ene kant zijn ze DJ en draaien ze op feesten, in clubs en op festivals. Hier mixen ze muziek, van henzelf en van anderen, tot een spetterende mix. Maar de muziek die je op de radio hoort, is van henzelf. En dat maakt hen producers: ze schrijven muziek, nemen het op, het zijn muzikanten, maar dan met nieuwe technologie.
Voordat je besluit DJ te worden, is het dus goed om te weten dat een DJ muziek aan elkaar mixt en achter die DJ mixer (of draaitafel) staat, en in principe zelf geen muziek maakt. Wil je dat wel, dan heb je andere skills nodig!