GeldHandig

cv-ketel onderhoud: slim besparen en zorgen voor een warme toekomst

0
cv-ketel onderhoud

Een cv-ketel zelf onderhouden kun je tot op zekere hoogte zelf doen. Hoewel sommige basiszaken, zoals ontluchten van radiatoren en bijvullen bij onderdruk, relatief eenvoudig te doen zijn, blijft het raadzaam om een professional in te schakelen om de winter comfortabel door te komen. Een cv-ketel die bovendien goed werkt, zorgt bovendien voor een efficiënte verwarming van je woning, zodat je uiteindelijk bespaart op de energierekening. In dit artikel lees je wat bijdraagt aan de zuinige prestaties van je cv-ketel.

Is je cv ketel aan vervanging toe?

Misschien heb je een ketel die inmiddels aardig verouderd is. Overweeg dan de aanschaf van een nieuwe HR-ketel. Deze ketels hebben een hoger rendement, waardoor je optimaal gebruik maakt van de energie. Ook is het mogelijk een goede keuze om de boiler en de ketel voor de verwarming te laten vervangen door een combiketel. Deze gecombineerde ketel zorgt namelijk voor zowel de toevoer van verwarmd water voor de verwarming en het warme kraanwater.

Verlaag de temperatuur

De ketelthermostaat reguleert de watertemperatuur. Moderne ketels kunnen een temperatuur hebben van 80 graden en oudere ketels hebben de potentie om een aanvoertemperatuur aan te kunnen van 90 graden. Om temperaturen van deze hoogte te bereiken, verbruikt een cv-ketel veel energie, waardoor je meer stookgeld betaalt. Daarom kan het verlagen van de aanvoertemperatuur bijdragen aan besparing op de stookkosten. Het is hierbij wel bepalend hoe je huis is geïsoleerd. Voor een huis met redelijk goede isolatie is een aanvoertemperatuur van 50 tot 60 graden doorgaans voldoende, en voor huizen met zeer goede isolatie is een verlaging mogelijk tot 35 graden. Onderzoek wel of de radiatoren geschikt zijn voor een aanvoer met deze temperaturen.

Eenmalig onderhoud cv ketel

Naast het jaarlijkse onderhoud met betrekking tot de eerder genoemde basiszaken, is het voor de levensduur van cv ketels gewenst om eens in de zoveel tijd eenmalig onderhoud te laten uitvoeren. Tijdens deze onderhoudsbeurt worden niet alleen technische aspecten gecontroleerd, maar wordt er ook gekeken hoe efficiënt de ketel eigenlijk werkt. Dit zorgt ervoor dat je niet voor onaangename verassingen komt te staan, vooral in de koude wintermaanden.

Hoe vaak moet je de cv ketel onderhouden?

Hoe vaak een cv-ketel onderhoud nodig heeft, is afhankelijk van het type ketel en het gebruik ervan. Doorgaans wordt geadviseerd om jaarlijks onderhoud te laten uitvoeren. Als je een ketel niet jaarlijks onderhoud, bespaar je op onderhoudskosten, maar het risico bestaat dat je op den duur last krijgt van storingen of een slecht presterende ketel. Voor mensen die grootverbruikers zijn van gas, is het extra raadzaam om hun ketel regelmatig te onderhouden.

Wat kost het onderhoud van een cv ketel?

Bij een standaard onderhoudsbeurt mag je rekening houden met een vast tarief. Extra werkzaamheden zoals het vervangen van onderdelen of reiniging, brengen extra kosten met zich mee. Een monteur van een betrouwbaar onderhoudsbedrijf zal transparant zijn over alle mogelijke kosten en jou van te voren duidelijk informeren. Het bedrag voor een onderhoudsbeurt bedraagt gemiddeld € 100 per jaar.

Welke onderdelen in een cv ketel kunnen kapot gaan?

Omdat je in het stookseizoen intensief gebruik maakt het verwarmingssysteem, kunnen bepaalde onderdelen na verloop van tijd slijten of kapot gaan. Denk bijvoorbeeld aan de pompen, warmtewisselaars en de driewegklep, maar ook het drukvat. Maar zijn er eigenlijk aanwijzingen die erop duiden dat er iets kapot is? Een borrelend geluid wijst erop dat de pomp meer kracht moet leveren en geeft aan dat de pomp aan vervanging toe is.

De ketel zelf onderhouden of laten doen door een professional?

cv ketels onderhoud kan een behoorlijk verschil maken als het gaat om de efficiëntie en levensduur. Sommige zaken kun je zelf doen, maar als je het systeem in topconditie wilt houden, is het verstandig om een professional in te schakelen!

Het proces en de voordelen van ISO 27001 certificering voor informatiebeveiliging

Vorig article

Alles over inbouwspots in jouw huis

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Geld