Dat crypto hip is dat weet je waarschijnlijk ondertussen wel. En op feestjes en verjaardagen wordt er druk gespeculeerd over de stijging of de daling van bepaalde munten. Maar wil je nu écht iets te melden hebben in deze gesprekken? In deze blog vertellen we jou 7 verrassende feiten over cryptocurrency. Daarmee win je elk gesprek over Bitcoins, Rippel of Cardano.
Feit 1: er zijn meer dan 12.000 soorten cryptomunten
Het is moeilijk om precies te vertellen hoeveel cryptomunten er zijn. Zo heb je naast de Bitcoin ook de Cardano koers. Maar ook Rippel, Zec, Tether en Neo. En dan dus nog zo’n 11.995 andere. Heel erg veel!
Feit 2: je kan je eigen cryptomunt maken
Klopt! Je kan dus heel gemakkelijk je eigen digitale cryptomunt maken. Het is helemaal niet ingewikkeld en als je een beetje technisch bent is het zo gepiept. De vraag is natuurlijk wat je ermee kan. Maar het is leuk als je bijvoorbeeld een studentenvereniging hebt om op deze manier een ludieke actie op te zetten.
Wil je weten hoe je dit doet? Bekijk dit filmpje even!
Feit 3: Dogecoin wat ooit een grapje
Deze munt, die je kan herkennen aan een verbaasde Shiba Inu Hond, was ooit een grap. De makers wilden namelijk laten zien dat iedereen een digitale munt kon maken. Zeker in 2013, het jaar dat Dogecoin is opgezet, schoten de munten als paddenstoelen uit de grond.
Feit 4: de eerst betaling met Bitcoin was voor een pizza
Ook dit is helemaal waar en een tikkeltje bizar. In Florida werd namelijk de eerste betaling al gedaan met Bitcoin in 2010. Bitcoin bestond toen een jaar. Er werd een pizza betaald met 10.000 bitcoins. Dat was omgerekend ongeveer 40 dollar. Nu is dat ruim 700.000.000 dollar. Al kan dat morgen natuurlijk weer heel anders zijn.
Feit 5: Niemand weet wie Bitcoin heeft gemaakt
Het pseudoniem van de maker van Bitcoin is Satoshi Nakamoto. Die toen waarschijnlijk toen alleen nog kon dromen van de huidige Bitcoin koers. De kans is groot dat het een organisatie was en niet enkel één persoon. Maar we gaan het waarschijnlijk nooit weten.
Feit 6: in sommige landen zijn cryptomunten verboden
Hoewel we in Nederland vrij mogen handelen in cryptomunten is dat zeker niet in alle landen zo. Zo zijn er landen, denk aan Turkije, Nigeria en zelfs China, waar het verboden is om er bijvoorbeeld mee te betalen of in te investeren. En dat laat misschien wel zien dat sommige landen bang zijn voor de kracht van digitale munten.
Feit 7: bitcoin is slecht voor het milieu
Je denkt misschien: serieus? Want het is toch allemaal digitaal. Maar een bitcoin is heel erg vervuilend. Dat komt omdat er veel energie opgewerkt moet worden, wat vaak bestaat uit fossiele brandstoffen, om de technologie rondom bitcoins draaiende te houden. Nu zijn er ook cryptomunten die wel wat duurzamer zijn. Het kan dus wel samengaan, maar dan moet je wel goed letten op welke munt je gaat kopen.
Op een andere manier gaan beleggen? Lees dit artikel eens over eToro!