Tech nieuws

Autoverzekering onder de 24 jaar: dit moet je allemaal weten

0

Wist je dat er een verschil zit tussen een autoverzekering voor jongeren en een autoverzekering voor mensen die ouder zijn? Deze lijn stopt bij 24 jaar oud. Hoe dit zit, om welk prijsverschil het gaat en hoe je als jongeren tóch een goedkope autoverzekering kan vinden, vertellen we jou in deze blog!

Als je net je rijbewijs hebt gehaald en nog onder de 24 jaar bent dan wil je natuurlijk snel lekker kunnen autorijden. Met je vrienden naar het strand, met je vriend of vriendin naar een andere stad of gewoon lekker langs een drive-in restaurant gaan. Toch rekenen veel verzekeraars een premietoeslag wanneer jij jonger dan 24 jaar bent. En dat verschil kan flink oplopen. Terwijl de dekking niet verandert. Hoe zit dit?

Waarom is een autoverzekering voor jongeren duurder?

Voor iedereen die onder de 24 jaar oud is geldt dat je soms wel 5 keer zoveel betaald voor een WA-autoverzekering dan als je ouder bent. Uit onderzoek van het RTL Nieuws bleek ruim 93% van de jongeren ook nog eens niet te weten wat het kost als je schade rijdt. Als jonge bestuurder is de kans op brokken groter dan als je ouder bent. Je bent misschien nog wat onzeker achter het stuur. Toch zijn er ook partijen die het onzin vinden, juist omdat je nét bent afgereden rijd je veel overzichtelijker en zijn de regels voor jou nog meer helder dan voor mensen die langer een rijbewijs hebben. Maar welke partij ook gelijk heeft; je verzekering wordt er niet goedkoper door. Verzekeringsmaatschappijen zien daarnaast meer uitbetalingen bij jonge bestuurders dan bij oudere en hebben daarom een leeftijd van 24 jaar ingesteld. En wist je dat het premieverschil kan oplopen tot wel duizend euro per jaar. Reden genoeg dus om verzekeringen te gaan vergelijken voordat je er eentje gaat afsluiten.

Mag je dan de verzekering op iemand anders zijn naam zetten?

Dit lijkt natuurlijk een slimme oplossing, maar dit mag niet. Als je bijvoorbeeld de polis op naam van je ouders zet, zijn zij ook degene die wettelijk gezien aansprakelijk zijn. En zo werkt een autoverzekering niet. De WA-verzekering is namelijk voor alle automobilisten verplicht. Op deze manier kunnen we waarborgen dat iedereen goed beschermd is wanneer er een ongeluk gebeurd. Kies je er toch voor om iemand anders naam op het formulier te zetten dan dit is dit fraude.

Waarvoor ben je straks verzekerd?

Een WA-verzekering is dus voor iedereen in Nederland die achter het stuur zit verplicht. WA-verzekeringen dekken schade aan andere voertuigen. Je bent dus niet verzekerd als je bijvoorbeeld tegen een paaltje aan zit. Maar wel als je tegen een stilstaande auto bent aangereden. Inzittende zijn niet mee verzekerd. Hier zal je een aparte verzekering voor moeten afsluiten.

Hoe kan je ervoor zorgen dat je niet de hoofdprijs betaald voor een autoverzekering?

Er zijn dus autoverzekeringen die speciaal voor jongeren zijn gemaakt. Een studentenkorting geldt dan ook niet voor verzekeringen. Hoe kan je dan toch een goedkopere autoverzekering krijgen? Er zit dan eigenlijk maar één ding op en dat is autoverzekeringen gaan vergelijken. Dat doe je door bijvoorbeeld op het internet te gaan zoeken naar een vergelijkingssite. Er zijn meerdere online te vinden, dus probeer er zeker een paar uit.

Dit is het verschil tussen de Amerikaanse en Nederlandse Netflix

Vorig article

Wat is het voordeel van een VPN?

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Tech nieuws