Handig

Alles wat je moet weten over computerbrillen

0

Werk je uren achter je laptop of computer? Merk je dat je ogen aan het einde van een werkdag vermoeid zijn? Zit je voorovergebogen om alles op je beeldscherm goed te kunnen zien? Dan is een computerbril iets voor jou. Tegenwoordig kijken we urenlang naar onze beeldschermen, terwijl dit helemaal niet fijn is voor onze ogen. In dit artikel lees je hoe een computerbril al die uren achter je beeldscherm draaglijker kan maken voor je ogen.

Wat is een computerbril?

Een computerbril is afgesteld op de afstand tussen je ogen en je computerscherm. Dit is meestal tussen de 60 en 80 centimeter, maar kan voor iedereen natuurlijk anders zijn. Met behulp van een computerbril wordt het voor je ogen makkelijker om te schakelen tussen je beeldscherm, dingen van dichtbij en dingen van ver weg. Je zult merken dat je ogen zich hierdoor minder inspannen en minder snel vermoeid raken.

Als je een computerbril wilt aanschaffen, is het belangrijk dat je ogen opnieuw gemeten worden. Computerbrillen hebben namelijk een andere sterkte dan een normale bril of lenzen. De afstand tot het beeldscherm verschilt natuurlijk per persoon. De opticien stelt je bij de oogmeting daarom enkele vragen om te kunnen bepalen welke sterkte het beste bij jou past.

Wat zijn de voordelen van een computerbril?

Je hebt vast wel eens gemerkt dat je vaak de neiging hebt om voorover te buigen als je achter een scherm zit. Door het aannemen van een verkeerde werkhouding kun je nek-, schouder- en rugklachten krijgen. Het dragen van een computerbril kan dit voorkomen. Je hoeft dan namelijk niet meer voorover naar je scherm te buigen, waardoor je houding verbetert. Zeg maar dag tegen die vervelende klachten, dus! Daarnaast heb je door de glazen minder snel last van tranende, branderige of vermoeide ogen.

Wat is het verschil tussen een computerbril en blauwlichtfilter bril?

Je kunt kiezen uit verschillende glazen voor je  computerbril. Met behulp van een opticien kun je glazen uitkiezen die bij jouw dagelijkse werkzaamheden passen. Daarnaast kun je de glazen laten voorzien van een blauwlichtfilter. Een computerbril en een blauwlichtfilter bril zijn namelijk niet hetzelfde. Een bril met blauwlichtfilter reduceert het blauwe licht dat beeldschermen uitstralen. Hierdoor raken je ogen minder snel vermoeid en val je ‘s avonds makkelijker in slaap. Tegenwoordig zijn er zelfs dag- en maandlenzen die voorzien zijn van zo’n speciaal filter.

Denk je na het lezen van dit artikel dat je een computerbril nodig hebt? Aarzel dan niet om langs een opticien te gaan voor meer informatie over computerbrillen.

Welke verschillende soorten tv-schermen zijn er?

Vorig article

Weer thuiswerken? Pas op voor legionella op kantoor!

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Handig