Gadgets

Welke verschillende soorten tv-schermen zijn er?

0

Er zijn zo veel verschillende soorten tv’s. In dit artikel lees je welke verschillende schermen er zijn en welke de beste zijn van dit moment.

Als we 10 jaar geleden keken dan waren er nog niet zo veel keuzes in tv’s als nu. Inmiddels kan je kiezen tussen LCD, OLED en QLED. Deze tv’s maken gebruik van verschillende technologieën en vooral de laatste twee worden steeds meer verkocht. Dit komt omdat het jouw beeldkwaliteit ten goede komt. Verschillende schermtechnieken zorgen voor andere kleuren, helderheid en contrast in het zicht.

Wat is LCD?

Laten we eerst beginnen met de afkorting: Liquid Crystal Display. Een LCD-televisie is dus eigenlijk letterlijk een vloeibaar kristal scherm. De reden dat er voor LCD wordt gekozen op zowel televisies als smartphones en andere schermen is omdat het goedkoop is om te produceren. Daarnaast zorgt het veelal voor het gewenste resultaat. LCD komt altijd in combinatie met LED. De led-lampen zorgen ervoor dat je beeldscherm verlicht is. LCD geeft zelf namelijk geen licht af.

Waarom kiezen voor OLED?

Zoals met LCD gaan we eerst kijken waar het voor staat. OLED staat. Voor Organic Light Emitting Diode. Het is een totaal andere techniek dan bij LCD. Er wordt namelijk niet met achtergrondverlichting gewerkt, maar iedere pixel heeft een afzonderlijke lichtbron. Hierdoor is het scherm van zichzelf extreem licht en dun. Ook zorgt deze techniek ervoor dat je extreem nauwkeurige aanpassingen krijgt op je scherm. Hierdoor wordt de beleving stukken beter. Ben jij opzoek naar een goede OLED-tv dan is de plek voor jou.

Wat is QLED precies?

Je zou denken dat dit een geheel vernieuwde techniek is, maar dat is het niet. Deze techniek is ontwikkeld door Samsung en is eigenlijk te vergelijken met LCD. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een afzonderlijk LED-scherm. Maar het verschil is dat dit een blauw scherm is met een folielaag van quantom dots. Deze kleine kristallen zorgen ervoor dat de beelden levensecht zullen worden en de beeldkwaliteit is dus beter dan bij LCD. Er zijn tegenwoordig ook al een aantal 8K, QLED tv’s op de markt. Maar ja, er zijn nog maar weinig films in deze hoge resolutie.

Wist je dat je OLED ook op andere plekken kunt tegenkomen? Zo brengt Nintendo een spelcomputer uit met OLED-scherm.

5 x tips om het maximale uit je internetverbinding te halen

Vorig article

Alles wat je moet weten over computerbrillen

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Gadgets