Blogs

Weer thuiswerken? Pas op voor legionella op kantoor!

0

Nederland wordt weer opgeschrikt met enorme hoeveelheden besmettingen van het coronavirus. Dagelijks worden er nieuwe records gebroken. Het kabinet heeft dan ook aanbevolen dat mensen weer zoveel mogelijk thuis moeten werken. Dit heeft enorm veel gevolgen. Niet alleen voor de werksituatie en de vermindering van sociale contacten, maar ook voor de leefomgeving op kantoor. Zo werden er tijdens de eerste lockdowns meer legionellabacteriën in openbare gebouwen aangetroffen. Experts vinden dit enorm zorgelijk. Daarom doen zij er alles aan om nu mensen vroegtijdig te waarschuwen en het risico op een grote legionella uitbraak te voorkomen.

Legionellapreventie is bij de wet verplicht

Wist je dat bedrijven en andere openbare gebouwen verplicht zijn om zich met legionellapreventie bezig te houden? Dit is niet voor niets. In het verleden zijn er verschillende grote legionella uitbraken geweest. De grootste legionella uitbraak in Nederland ooit was in 1999. Hierbij werden tientallen mensen met legionella besmet. Hiervan overleden ook weer meer dan twintig mensen. Een enorme ramp die sindsdien uit man en macht moet worden voorkomen. Hierbij speelt het legionella beheersplan een grote rol.

In het legionella beheersplan wordt allereerst aandacht besteedt aan het opstellen van een risicoanalyse. Hierbij wordt gekeken hoe groot het risico is dat er een legionellabesmetting zal ontstaan. Bij de ene organisatie zal dit risico veel hoger liggen dan bij het andere. Denk bijvoorbeeld aan plekken waarbij er van veel waterleidingen gebruik wordt gemaakt, zoals asielzoekerscentra, zwembaden en sportscholen.

De legionellabacteriën gedijen uitstekend bij stilstaand, lauw water. Daarom is het belangrijk om stilstand van het water te voorkomen. Legionella komt het meest voor bij openbare gebouwen, maar kan ook bij particuliere woningen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan woningen waarbij de eigenaren lang weg waren. Bijvoorbeeld door een vakantie. Hierbij is de kans op legionellabacteriën een stuk groter. Wanneer men in aanraking komt met deze bacteriën kan dit enorme gevolgen hebben voor de gezondheid. Hoewel de meesten enkel milde griepklachten zullen krijgen, kan er soms ook een ernstige longontsteking ontstaan. Met soms zelfs de dood tot gevolg. Daarom is het belangrijk om een legionellabesmetting zoveel mogelijk te voorkomen. Gelukkig is dat met de juiste maatregelen goed te doen.

Waarom er door meer thuiswerkers een grotere kans is op een legionella uitbraak

Experts vrezen dat er een groter risico op een legionella uitbraak zal zijn doordat mensen meer thuiswerken. Dit komt met name doordat veel kantoren lange tijd onbemand zullen zijn. Hierdoor staat water lang stil en zal men – zodra de maatregelen eindelijk weer versoepeld worden – plotseling met vervuild water in aanraking komen. Bovendien hebben veel openbare gebouwen minder kritisch gekeken naar de inspectie en het onderhoud van het waterleidingnetwerk ten tijde van corona. Hierbij wilden ze liever geen buitenstaanders in hun bedrijf of organisatie toelaten voor een inspectie of het verrichten van onderhoud. Met alle gevolgen van dien. Dit gold ook voor ziekenhuizen en zorginstellingen.

Experts roepen op om goede afspraken te maken. Zeker bij zulke belangrijke locaties. Juist nu blijft het onderhoud en het inspecteren van het waterleidingnetwerk belangrijk. Daarnaast zullen er altijd mensen moeten blijven die regelmatig het water laten doorstromen bij leegstaande kantoren. Denk bijvoorbeeld aan schoonmaakploegen. Met de juiste afspraken kan het gezonde klimaat in deze gebouwen worden gewaarborgd.

Alles wat je moet weten over computerbrillen

Vorig article

Waarom steeds meer mensen voor getinte ruiten kiezen

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Blogs