Ga je op dit moment fluitend door het leven? Werk je elke dag hard aan je onderneming? Het is geen gegeven dat dit in de komende jaren zo blijft. Een ongeluk zit in een klein hoekje; je kunt altijd arbeidsongeschikt raken.
Voor elke ondernemer is het belangrijk om hier een verzekering voor af te sluiten. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je arbeidsongeschikt bent? Dan heb je ook geen inkomsten meer. Zeker als je de enige- of hoofdverdiener bent, kan dit voor financiële problemen zorgen. Sluit daarom als ondernemer een arbeidsongeschiktheidsverzekering af.
Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering exact?
Een AOV biedt ondernemers inkomensbescherming bij arbeidsongeschiktheid door middel van een uitkering. Kun je door bijvoorbeeld ziekte, een ongeval of een handicap niet meer werken? Dan heb je als ondernemer geen inkomsten meer. Deze inkomsten ‘verkrijg’ je alsnog, dankzij de AOV-verzekering.
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet bedoeld voor mensen in loondienst. Zij kunnen immers op een sociaal vangnet terugvallen. Daar is bij onder meer ondernemers en freelancers geen sprake van. Zij moeten hun eigen sociaal vangnet creëren door een AOV af te sluiten.
Wat betaal je voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering?
De hoogte van de premie voor een AOV wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals beroep, leeftijd, gewenste risicoperiode en medische toestand.
Werk je achter een computer of ben je stratenmaker? In het tweede geval loop je veel meer risico. Je bent immers betrokken bij fysieke arbeid, wat het risico op zaken zoals lichamelijke slijtage aanzienlijk verhoogt. Een verzekeringsmaatschappij kijkt daarom altijd naar het soort werk dat je uitvoert.
Ook is de risicoperiode van groot belang. Sluit je een AOV met een risicoperiode van 6 maanden aan? Dan houdt dit in dat je de eerste 6 maanden zelf moet zien te overbruggen. Na deze periode krijg je de uitkering vanuit de arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Een andere, opvallende factor is je medische toestand. Vanuit een verzekeringsmaatschappij krijg je hier op voorhand veel vragen over. Waarom? Omdat de maatschappij op die manier de risico’s in kan schatten. Als je bijvoorbeeld recentelijk een operatie hebt gehad, brengt dit voor een maatschappij extra risico’s met zich mee. Dat zie je dan terug aan de hoogte van de AOV-verzekering.
Veel variabelen bij een AOV
Er zijn veel variabelen die invloed hebben op de hoogte van de uitkering bij arbeidsongeschiktheid, zoals het percentage van het inkomen dat wordt vergoed en de duur van de uitkering. Dit is slechts één van de vele factoren die meespelen bij het bepalen van de hoogte van de premie en uitkering bij een AOV. Vanwege de complexiteit van een AOV is het belangrijk om persoonlijk advies in te winnen bij een verzekeringsmaatschappij of assurantietussenpersoon. Net zoals dat bij een AVB verzekering het geval is. Zowel een AOV- als een AVB-verzekering is puur maatwerk.
Er zijn veel variabelen die invloed hebben op de hoogte van de uitkering bij arbeidsongeschiktheid, zoals het percentage van het inkomen dat wordt vergoed en de duur van de uitkering. Dit is slechts één van de vele factoren die meespelen bij het bepalen van de hoogte van de premie en uitkering bij een AOV. Vanwege de complexiteit van een AOV is het belangrijk om persoonlijk advies in te winnen bij een verzekeringsmaatschappij of assurantietussenpersoon.
Goed om te weten: een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten is niet verplicht. Wel is het uiterst verstandig om een dergelijke verzekering af te sluiten als je ondernemer bent.