Op zoek gaan naar een job in de ICT kan vaak best een uitdaging zijn. Er is veel vraag naar mensen met ICT-skills, maar die ene perfecte baan vinden is vaak lastig. Toch is er geen reden voor paniek, want we gaan je helpen. In dit artikel delen we namelijk een paar handige tips waarmee je makkelijker een mooie baan in de ICT-branche kunt vragen.
Start met netwerken
Als je nog niet begonnen bent met netwerken, dan is het slim om daar direct mee te starten. Een slimme zet is om jezelf te laten zien op plekken waar andere ICT-professionals komen. Denk aan bijeenkomsten, conferenties of zelfs online forums. Door daar actief te zijn, spreek je niet alleen gelijkgestemde mensen, maar ook mensen die in de toekomst misschien je baas zouden kunnen worden. Bovendien blijf je zo ook op de hoogte van wat er allemaal gebeurt in de branche, wat je alleen maar kan helpen tijdens bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek.
Blijf leren en groeien
In de wereld van de computers gaan de ontwikkelingen ontzettend snel. Daarom is het in deze branche belangrijk om altijd bij te blijven van de nieuwste dingen. Probeer daarom regelmatig een nieuwe cursus te volgen of een nieuw certificaat te halen. Je maakt jezelf hiermee geliefd bij werkgevers. Je kunt namelijk aantonen dat je de nieuwste kennis in huis hebt, maar ook dat je bereid bent om altijd te blijven leren. Je onderscheidt jezelf zo van veel andere kandidaten, wat je kansen tijdens een sollicitatiegesprek aanzienlijk vergroot.
Zorg voor een goede online zichtbaarheid
Als je nog geen LinkedIn-profiel hebt, dan is het zaak om die zo snel mogelijk aan te maken. Zorg dat je je profiel netjes opmaakt en vult met veel ervaring die relevant is aan de baan waar je naar op zoek bent. Als je solliciteert op een vacature, dan is de eerste plaats twaar recruiters kijken, vaak je LinkedIn-profiel. Als andere kandidaten daar wel een profiel hebben en jij niet, dan hebben de anderen toch een streepje op je voor.
Voor ICT-ers zijn er ook nog andere platformen beschikbaar om je op te profileren. Denk bijvoorbeeld aan GitHub. Hier kun je een aantal projecten van je delen, om zo te laten zien wat je in je mars hebt. Als een recruiter je naam opzoekt op internet, dan verschijnt vaak je GitHub-pagina. Staan hier mooie projecten op, dan helpt dat uiteraard tijdens je sollicitatie.
Overweeg detachering
Natuurlijk kun je via het netwerken of op LinkedIn toevallig een baan vinden, maar veel mensen vinden ICT vacatures via detacheringsbureaus. Als je je aanmeldt bij zo’n bureau, dan gaan zij voor je op zoek naar een opdrachtgever. Is er een match, dan kun je aan de slag voor de opdrachtgever en zorgt het detacheringsbureau voor het betalen van je salaris.