Als ondernemer verbruik je natuurlijk energie. Zelfs de kleinste ondernemers zullen wat energie gebruiken. Bijvoorbeeld om op hun computer, tablet of laptop actief te kunnen zijn. Maar betekent dit ook dat het energiecontract aangepast moet worden?
Grote winkels, bedrijven en supermarkten maken gebruik van zakelijke energiecontracten. Dat lijkt dan ook vanzelfsprekend. Bij zzp’ers en ondernemers van een midden- kleinbedrijf ligt deze keuze echter minder voor de hand. Kies je in dit geval voor een particulier contract of gaat je voorkeur toch uit naar zakelijke energie zzp? En wat zijn dan de voor- en nadelen?
Kortom: welk energiecontract past bij jou als ondernemer? Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten!
Wanneer kom je in aanmerking voor een zakelijk contract?
Normaliter worden zakelijke energiecontracten met name in grote bedrijfspanden afgesloten. Denk aan supermarkten, winkels en kantooromgevingen. Wat veel zzp’ers echter niet weten is dat je een zakelijk energiecontract ook op je huisadres af kunt sluiten. Hierbij moet wel aan enkele voorwaarden worden voldaan.
Besef ook goed dat een zakelijk energiecontract niet altijd voordeliger hoeft te zijn. Dit is pas interessant wanneer jouw huidige energieverbruik echt flink omhoog gaat door de werkzaamheden die je aan huis verricht. Wanneer je dit niet of nauwelijks aan het energieverbruik merkt, zal er weinig verschil zijn tussen een particulier of zakelijk energiecontract.
Energiecontract zakelijk: is het écht goedkoper?
Hier kunnen verschillende antwoorden op gegeven worden. Het klopt inderdaad dat zakelijke energie enkele financiële voordelen heeft. Zo mag de btw worden afgetrokken. Dat zou in theorie de energie goedkoper moeten maken, maar dat is lang niet altijd het geval. Zo zijn er genoeg energieleveranciers waarbij de prijzen voor zakelijke energie stukken hoger liggen dan bij een particulier contract. Hierdoor loop je deze ‘korting’ dus eigenlijk al mis.
Daarnaast zijn de instaptarieven bij particuliere energiecontracten vaak lager doordat energieleveranciers onderling veelal concurreren om klanten binnen te slepen. Het zou zonde zijn om hier geen gebruik van te maken.
Wat nu de energieprijzen omhoog gaan?
Nu de energieprijzen het komende jaar explosief zullen gaan stijgen, zijn veel ondernemers in dubio. Wat is nu nog de beste keuze?
Wij achten het op dit moment niet verstandig om over te stappen indien je bij een grotere energieleverancier klant bent. Zij weten hun prijzen vaak beter stabiel te houden. Zeker voor al bestaande klanten. De mogelijkheden onderzoeken kan natuurlijk wel altijd. Misschien zullen de resultaten je alsnog verrassen.
Wat is verstandiger: een particulier- of zakelijk contract?
Dit hangt van heel veel verschillende factoren af. Daarom luidt ons advies: vergelijken, vergelijken en nog eens vergelijken. Er zijn situaties waarin zakelijke energiecontracten stukken voordeliger zijn, maar in sommige gevallen is een particulier contract financieel juist aantrekkelijker. Trap dan ook niet direct in de reclamepraatjes, maar doe zelf vergelijkend onderzoek en lees de voorwaarden goed door. Zo weet je zeker dat er geen addertjes onder het gras zitten.