Blogs

We moeten meer bewegen: maar wat zijn de populairste sporten in Nederland?

0

Dat sport en beweging een noodzaak zijn hoeft geen betoog. Meer actief bezig zijn zorgt niet alleen voor je fysiek welzijn. Je zult je ook algemeen beter in je vel voelen, en je hebt een doel om naar uit te kijken. We vroegen ons af wat nu eigenlijk de populairste sporten zijn die in Nederland beoefend worden. Wandelen en fietsen staan ongetwijfeld op de topplaatsen als het enkel over bewegen gaat. Maar vandaag kijken we welke sporten er meest beoefend worden in competitieverband.

Koning voetbal zit ongeslagen op de troon

Voetbal is niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd, de sport die het meest beoefend wordt en die het meeste aanhangers heeft. Het wordt gespeeld door mensen van alle leeftijden en op alle niveaus, van informele straatwedstrijden tot professionele competities.

Je merkt de populariteit van het voetbal ook bij de online bookmakers zoals betFIRST en andere bekende aanbieders van sportwedden. Wanneer je op hun homepage komt, is voetbal de sport die steevast als eerste in de aandacht staat.

De Eredivisie is de hoogste voetbalcompetitie in Nederland. Die trekt ook het meeste aandacht van de supporters en heeft een grote schare fans. Het Nederlands elftal, Oranje, heeft ook een sterke aanhang en heeft door de jaren heen indrukwekkende prestaties geleverd op internationale toernooien.

Van elite naar sport voor iedereen: hockey

Hockey is een andere zeer populaire sport in Nederland. Jaren geleden was het een vrij elitaire sport, met dure lidmaatschappen. Dat is ondertussen helemaal veranderd. En hockey is nu toegankelijk voor iedereen.

Het wordt zowel door mannen als vrouwen beoefend en heeft ondertussen een sterke verankering in de Nederlandse samenleving. De Nederlandse dameshockeyteams behoren tot de beste ter wereld en hebben verschillende Olympische medailles gewonnen. Hockeyverenigingen zijn wijdverspreid en bieden kansen voor spelers van alle niveaus, van amateurs tot professionals.

In de voetsporen van de ‘The Flying Dutchman’: tennissen als Tom Okker

Tennis heeft ook een grote aanhang in Nederland. Tijdens de jaren 60 hadden we in eigen land een tennislegende, Tom Okker. Hij zorgde er mede voor dat duizenden Nederlanders de weg naar hun plaatselijke ‘Central Court’ vonden. Later heeft ons land nog wel enkele van 's werelds beste tennisspelers voortgebracht, zoals Richard Krajicek en Robin Haase. De jaarlijkse Nederlandse Tenniskampioenschappen trekken veel toeschouwers en er zijn veel tennisclubs verspreid over het hele land.

We zijn een fietsland en houden ook van wielrennen

Wielrennen is een sport die enorm populair is in Nederland, mede dankzij de successen van Nederlandse wielrenners. Denk aan atleten zoals allrounder Mathieu van der Poel en Marianne Vos die bij de dames alles en iedereen aan spaanders reed. Ons land heeft een uitgebreid netwerk van fietspaden en er zijn veel fietsliefhebbers die regelmatig deelnemen aan recreatieve wielerevenementen en tochten.

Schaatsen: ieder jaar dromen van de Elfstedentocht

Schaatsen is een sport die diepgeworteld is in de Nederlandse cultuur. Nederlandse schaatsers domineerden in internationale wedstrijden. Zowel op de Olympische Spelen als bij de Wereldkampioenschappen is Nederland een geduchte tegenstander. Zowel het langebaanschaatsen als het shorttrack zijn populair in Nederland.

Maar er zijn er nog wel meer

Andere populaire sporten in Nederland zijn onder meer volleybal, basketbal, handbal, korfbal en atletiek. Atletiek heeft een grote aanhang en er zijn veel atletiekverenigingen waar mensen van alle leeftijden kunnen trainen en deelnemen aan wedstrijden.

Ga je thuiswerken? Zo pak je het aan

Vorig article

Waarvoor zou je een energiemeter moeten gebruiken?

Volgend artikel

Is dit ook iets voor jou?

More in Blogs